Obama i Putin večeras o Snoudenu

Predstavnik Bele kuće Džej Karni je rekao da je večerašnji telefonski razgovor dvojice predsednika zakazan već pre nekoliko dana.

Prema njegovim rečima, Obamina administracija je prenela državama širom sveta da Sjedinjene Američke Države žele da Snouden, koji je odao poverljive informacije o tajnom američkom programu nadgledanja, bude vraćen u SAD i priveden pred lice pravde.

Karni je, kako prenose zapadne agencije, danas upozirio Rusiju da Snoudenu ne daje "propagandnu platformu" dozvoljavajući mu da ostane uz zemlji. Prema Karniju, takav potez nije u skladu s uveravanjima Moskve da ona ne želi da slučaj Snoudena nanese štetu američko-ruskim odnosima.

"Obezbeđujući mu propagandnu platformu, Moskva ne deluje u skladu sa pređašnjim izjavama o ruskoj neutralnosti u toj slučaju. To je takođe u suprotnosti s ruskim uveravanjima da oni ne žele da slučaj Snoudena dalje pričini štetu američkim interesima", kazao je on.

Karni je ponovio poziv SAD da Rusija protera Snoudena kako bi on mogao da bude vraćen na američko tlo da se suoči sa pravdom zbog odavanja tajni od interesa sa nacionalnu bezbednost zemlje.

Stejt department je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je Rusija omogućila danas Snoudenu da se na aerodromu "Šeremetjevo" sastane s aktivistima za ljudska prava, navodeći da mu Moskva daje "propagandnu platformu".
Edvard Snouden

"Mi smo razočarani što su ruski zvaničnici i agencije omogućili taj sastanak danas, uprkos vladinim izjavama o ruskoj neutralnosti u slučaju Snoudena", rekla je predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki.

Snouden je rekao da je spreman da zatraži od Rusije politički azil i da "ne namerava da nanese štetu Sjedinjenim Državama u budućnosti", preneo je ranije poslanik ruske Dume Vječeslav Nikonov.

Predstavnik za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj još nije dobio zahtev Edvarda Snoudena za politički azil, ali da uslovi za njegovo dobijanje ostaju isti kao i do sada - da odustane od aktivnosti na štetu SAD.

Izovr: Blic

Pročitajte još:
Ambasada SAD u Rusiju: Snouden da ide na sud
Snouden se obratio javnosti
Moskva: Snouden na sastanku na aerodromu, danas se obraća javnosti
Majkrosoft sarađivao sa FBI i NSA?

Pogledajte još