Srbi sa Severa traže konsultacije sa Vladom o kosovskim izborima

Vulin je, nakon obilaska fabrike pijaće vode u Leposaviću, rekao da će Vlada Republike Srbije izaći sa jasnim stavom kako Srbi treba da izađu na lokalne izbore na Kosovu.

"Ono što mogu da vam kažem to je da će Vlada Republike Srbije ispoštovati svoje obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom a to znači da će izbora biti, a kako ćemo na te izbore izaći ostaje da svi zajedno procenimo šta je najpametnije i najbolje za Srbe," rekao je Vulin.

Vulin je kazao da bi vole da Srbi budu jedinstveni jer ako ne bude jedinstvena, upozorio je, postoji velika opasnost da će se izborima vise obradovati Priština nego bilo ko drugi.

Govoreći o mogućnosti formiranja jedinsvene srpske liste koja bi nastupila na kosovskim izborima Vulin je kazao da će Vlada doneti jedinstvenu odluku o tome.

"Vlada će doneti jedinstvenu odluku. Ja priznajem da smatram da oni koji su bili svih ovih godina uz institucije države Srbije treba da imaju prednost," rekao je on.

Vulin je naglasio da ne misli da je Beograd neko ko naređuje i diktira, već da je Beograd "neko ko se dogovara i ko sluša, što je promena u odnosu na neke prethodne vlade".

"Ranije se takvi dogovori nisu pravili i ranije se takvo slušanje nije pojavljivalo tako da odluku koju budemo doneli, donećemo je tako što ćemo pitati i tako što ćemo slušati," zaključio je Vulin.

Predsednik privremene Skupštine Kosova i Metohije Slavko Stevanović izjavio je da država Srbija i narod na severu pokrajine moraju naći zajednički jezik kako bi se prevazišli problemi i kako bi radili u interesu države Srbije i njenih građana na Kosovu.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić izjavio je da predstavnici Srba sa severa u vezi sa izlaskom na kosovske izbore Srbi treba da razgovaraju sa predstavnicima države Srbije i da će, ukoliko se interesi poklope, "najverovatnije izaći na izbore".

"Moraćemo da razgovaramo sa državom Srbijom, ukoliko se interesi budu poklapali sa našim interesima, mi ćemo najverovatnije izaći na izbore, ukoliko ne budemo imali interesa, mislim da ćemo doneti odluku koja će biti u interesu Srba sa Kosova i Metohije," rekao je Vasić.

Prema rečima Stevanovića, ako Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo, "ne može se izlaziti na izbore po zakonima nepriznate države Kosovo".

Treba da se vidi prema kojim spiskovima će se glasati i sa kojim dokumentima će biti mogući glasati, dodao je Stevanović.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 3. novembar a biće održani i u opštinama na severu Kosova, što je dogovoreno briselskim sporazumom kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića.

Odluku o održavanju lokalnih izbora donela je kosovska predsednica Atifete Jahjaga na osnovu zakona o lokalnim izborima na Kosovu i nakon konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom.

Izvor: Kurir

Pogledajte još