Dačić: Sad smo i zvanično Fileov resor (VIDEO)

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u Palati Srbija, Dačić je kazao da dolazak Filea u Beograd svedoči da i u Briselu "veruju da će Srbija biti 29. članica EU".

Srpski premijer - kako je više puta rekao - očekuje da će Srbija biti sledeća članica Unije.

Pre sastanka sa Dačićem, File je posetio Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije i poželeo mnogo uspeha zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima sa EU, nakon što je Evropski savet 28. juna odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Srbijom.

"Vaša Kancelarija je uvek bila u prvim redovima tokom svih ključnih izazova koja je Srbija imala i ima na putu ka Evropi. U periodu čestih izbora i mnogih promena Vlade, KEI je predstavljala kompas za čitavu srpsku administraciju i smireno nastavljala da radi bez obzira na okolnosti, kada su vremena bila dobra, ali i kada su bila teška",
istakao je File, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Posebno se osvrnuo na činjenicu da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju konačno stupiti na snagu u septembru, što je - kako je kazao - veliko postignuće za Srbiju.

"Imali ste i druge uspešne priče, sve zasnovane na smirenom, stalnom i ozbiljnom radu: podsetio bih sve na viznu liberalizaciju, jedan od ciljeva koji je postinut još 2009. godine, kao jedan od najvažnijih ili na veoma pozitivno mišljenje koje ste dobili za vašu prijavu za članstvo. Pretpostavljam da je priprema 2.500 odgovora na naš Upitnik u rekordnom roku jedan od zadataka koji ćete se svi vi sigurno nastaviti da pamtite", podvukao je evopski komesar i dodao da Srbiju već čekaju naredni koraci u procesu pregovora sa EU o članstvu.

Štefan File je izrazio očekivanje da će Kancelarija za evropske integracije igrati glavnu ulogu na putu ka pristupanju Uniji i naglasio da je to mesto gde se će se odigravati svakodnevna koordinacija procesa pristupanja, adresa na kojoj će čitava srpska administracija gledati i tražiti smernice u vezi sa izazovnim usklađivanjem sa pravnim tekovinama EU.

"Uveren da ćete nastaviti da budete isto tako profesionalni, posvećeni i istrajni u savladavanju narednih koraka na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Unapred se radujem da radim sa svima vama na izazovima koji slede", zaključio je File, dodaje se u saopštenju. 

Video pogledajte OVDE

(Izvor: Blic )

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.