Knjiga otkriva: Šta papa misli o celibatu, gej brakovima, feminizmu...

Tako je on o ukidanju celibata rekao da bi, ako bi hipotetički zapadno katoličanstvo revidiralo pitanje celibate, to učinilo iz kulturnih razloga, kao što je bio slučaj na Istoku, a odluka se ne bi odnosila na univerzalno pravo izbora.

"Zasad se strogo držimo celibate. Ima onih koji, pomalo pragmatički, kažu da gubimo radnu snagu…. Za sada sam za to da ostane celibat, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, zato što je za nama deset vekova više pozitivnog nego negativnog iskustva…To je pitanje discipline, a ne vere"
, rekao je papa Franja.

Prenoseći odlomke knjige "O nebu i o zemlji", nastale na osnovu razgovora rabina Abrahama Skorke i kardinala Jorgea Bergoglia, od 13. Marta i pape Franje, koja je objavljena 2010. u Argentini i čiji je prevod upravo izišao u izdanju V.B. Z.-a, zagrebački "Jutarnji list" otkriva kako je papa kao mladić izgubio glavu za jednom lepoticom, kako ne izlazi na parlamentarne izbore, ali i kako su ga političari, kao biskupa, pokušali da potkupe.

Papa tvrdi da ima razumevanje za sveštenike koji mu dođu i kažu da su bili s nekom ženom i da je ona ostala trudna.

"Nastojim ga smiriti i polako mu dam do znanja da je prirodno pravo ispred prava koje ima kao sveštenik. Stoga mora ostaviti službu i pobrinuti se za dete, čak i ako odluči da se neće venčati s njegovom majkom. Jer dete ima pravo i na majku i na oca... Ali ako mi neki sveštenik kaže da se malo zaneo pa pokleknuo, pomognem mu da se popravi…", rekao je papa.

Govoreći o grehu, papa kaže da postoje ljudi koji se poigravaju s tim pa susret s Božjim milosrđem pretvaraju u odlazak u radnju za hemijsko čišćenje da bi otklonili mrlje, ali na taj način oni sve degradiraju.

O SLUČAJEVIMA PEDOFILIJE...

Papa tvrdi da se više od sedamdeset odsto slučajeva pedofilije događa u porodičnom okruženju i komšiluku...

"Kad se tako nešto dogodi, ne smemo se praviti da to ne vidimo. Ne sme se dogoditi da neko ko je na položaju drugome uništi život. U mojoj biskupiji nije bilo takvih slučajeva, no jednom me telefonom nazvao neki biskup i tražio savet. Rekao sam mu da tom svešteniku oduzme ovlašćenja i zabrani mu svešteničku službu i okrene slučaj pred kanonskim sudom nadležnim za njegovu biskupiju", ispričao je poglavar Rimokatoličke crkve uveren da je to jedino rešenje.

O SAMOUBISTVU...

Papa tvrdi i da poštuje samoubice jer je to, kaže, osoba koja se nije mogla suočiti s protivrečnostima u kojima se nalazi. Veoma ga žalosti nebriga za stare u bolnicama i socijalnim ustanovama jer kaže starac je pozvan da živi u miru i spokoju. Tu milost, dodaje, on želi i za sebe.

O ŽENAMA...

Na temu žene, papa ukazuje da je Crkva ženskog roda i da je Hrist zaručen za Crkvu - ženu. Takođe, dodaje, da je žena oduvek bila objekat iskorišćavanja, koristoljublja, porobljavana - uvek je bila bacana u drugi plan...

"Želeo bih dodati da feminizam, kao posebna filozofija, ne čini dobro onima koje navodno predstavlja, jer ih postavlja na nivo osvetničke borbe, a žena je mnogo više od toga. Kampanja feministkinja dvadesetog veka uspela je u onome što su želele i - završila je. No ustrajanje na feminističkoj filozofiji ne donosti ženi dostojanstvo koje zaslužuje. Da karikiram, postoji opasnost da se feminizam pretvori u mačizam u suknji", naveo je papa.

O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA...

O istopolnim brakovima, papa kaže da je Bog svima, pa i sveštenicima, dao čak i slobodu da počine greh, ali da se nikada u istoriji nije tražilo da se homoseksualnim vezama dodeli isti status kao braku.

"Tako nešto se tolerisalo ili se nije tolerisalo, izazivalo je čuđenje ili nije, ali se nikad nije izjednačavalo s brakom...No sada se prvi put u istoriji takav odnos želi i zakonski izjednačiti s brakom, što smatram velikom greškom i antropološkim nazadovanjem. To nije samo versko pitanje već i antropološko", kaže papa.

On dodaje da, ako je takva zajednica privatna, njome niko nije ugrožen pa tako ni društvo.

"No ako se ona izjednači s kategorijom braka i ako joj bude dopušteno usvajanje dece, možda će neka deca biti ugrožena. Svaka osoba treba oca i majku, mušku i žensku osobu koje će joj pomagati u oblikovanju njenog identiteta", poručio je papa.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još