Uhapšen bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu

Portparolka niške policije Lidija Pavlović potvrdila je za "Blic" da je Višnjić uhapšen. Akciju je izvela niška Uprava kriminalističe policije.

Višnjić je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio taj fakultet za 167,9 miliona dinara dinara i 70.000 evra.

On se sumnjiči da je samoinicijativno uvećao koeficente plata nenastavnom osoblju suprotno Uredbi Vlade i po takvim uvećanim koeficientima je obračun vršen od septembarske plate 2008.godine, pri čemu o povećanju nije obavešten niti je dao saglasnost Savet fakulteta.

Za period od 1. septembra 2008. do 31.marta 2013. ukupno je po osnovu uvećanih koeficienata nenastavnom osoblju više uplaćeno 45, 35 miliona dinara

Takođe se sumnja da je Višnjić jedan broj studenata koji studiraju na Medicinskom fakultetu u okviru „engleske grupe“, oslobađao plaćanja dela školarine
, tako da su umesto školarine koja iznosi 3.000 evra na odseku medicina i 3.500 evra na odseku farmacija i stomatologija uplaćivali u proseku po 1.000 evra. Sumnja se da je iznos neplaćene školarine za period od 1.septebra 2008. do 31.marta 2013. oko 70.000 evra.

Na osnovu odluke Saveta fakulteta od 20. juna 2007, kojom su usvojeni razni projekti u kojima učestvuju svi zaposleni na fakultetu i to tako što svaki zaposleni učestvuje u realizaciji jednog projekta, Višnjić je doneo odluku i naložio službi knjigovodstva da učesnicima u projektu isplati određeni procenat od predhodne plate.

Prva isplata izvršena je 21.juna 2007, iako projekti tada nisu bili usvojeni od nadležnih organa, a takođe nisu vođene ni evidencije o stvarnom učešću u projektu i vremenu provedenom na radu vezanom za projekat. Po osnovu učešća u projektima ukupno je za period od maja 2007.godine do decembra 2011.godine isplaćeno 122.613.678 dinara.

Osumnjičeni Višnjić će nakon isteka mere zadržavanja uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji radi saslušanja, a istraga će biti nastavljena.

Njegova poslednja funkcija je mesto prodekana za finansije Medicinskog fakulteta. Na čelu Medicinskog fakulteta bio je 12 godine, odnosno do sredine 2012. godine, kada je smenjen i postavljen za prodekana za finansije.

Smenjen je posle afere u kojoj je optužen za sukob interesa zbog zapošljavanja više članova svoje porodice na Medicinskom fakultetu. Bio je i kandidat za gradonačelnika Niša na majskim izborima 2012. godine, kao kandidat Reformističke stranke, čiji je predsednik njegov sin Aleksandar Višnjić.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još