Neistraženo: Beba rođena u "Narodnom frontu" pre dva meseca umrla zbog opekotina

Oni sumnjaju u lekare GAK “Narodni front” koji su im po obavljenom porođaju rekli da je sa njihovim blizancima sve u redu, da bi se samo par sati kasnije ispostavilo da je devojčica u vrlo teškom stanju. Blizanci, dečak i devojčica, rođeni su 17. maja ove godine.

"Iako je, u dogovoru sa lekarkom trebalo da se porodi carskim rezom, kada sam došao da vidim decu, saznao sam da je sina rodila prirodno, a ćerku carskim rezom jer nije bila u pravilnom položaju,"
priča D. K..

Prijava inspekciji
D. K. kaže da je njegova supruga tokom jučerašnjeg dana Zdravstvenoj inspekciji prijavila ceo slučaj. U Inspekciji su kazali da postupaju po svim prijavama, a po Zakonu rok za to je 30 dana.

- Reagovaćemo i po ovoj kao i prema svakoj drugoj prijavi - kažu u Zdravstvenoj inspekciji. D. K. kaže da je tokom jučerašnjeg dana uspeo da razgovara i sa direktorom bolnice dr Dušanom Stanojevićem, od koga, kaže, takođe nije uspeo da sazna ime lekara koji je njegovu suprugu porodio i koji mu je rekao da može i da tuži bolnicu, ali da je, što se “Fronta” tiče, sve rađeno kako treba.

Kako kaže, u “Frontu” mu je rečeno da su bebe dobro i da su prebačene na Institut na neonatologiju, jer su rođene prevremeno.

"Međutim, u Institutu zatičem potpuno drugu situaciju: obe bebe su bile intubirane, a devojčica je imala nekakve opekotine na oko 70 odsto kože. U Institutu su bili zgranuti stanjem u kakvom je beba i rekli mi da je životno ugrožena. Nisam znao šta se dogodilo, jer sam upravo došao iz “Fronta” gde su mi rekli da je sve u redu,"
kaže D. K., istakavši da se otpusna lista iz “Fronta” i ona sačinjena pri prijemu u Institut potpuno suprotne.

Porodici nikako nije jasno šta je to moglo da se dogodi u tako kratkom roku, naročito zbog toga što je Institut od porodilišta udaljen svega deset minuta hoda.
D. K. objašnjava i da je dan posle porođaja (18. maj) otišao u bolnicu “Narodni front” gde nije uspeo da dobije bilo kakvu informaciju šta se zapravo dogodilo sa bebom. Od tada do danas je, kaže, odlazio još desetak puta, ali bez uspeha. Ni njegova supruga tada, a ni on u međuvremenu, nisu uspeli da saznaju ni kako se zove lekar koji je bio zadužen za njen porođaj.

Nažalost, stanje ženske bebe je bilo sve komplikovanije, pa se kao posledica infekcije pojavila acinobakterija, nakon čega je usledila sepsa, meningitis i hidrocefalus. Devojčica je posle dva meseca borbe 23. jula preminula.

"Sve to je bilo mučenje i za bebu i za nas. Kada sam video šta se dogodilo pre tri dana sa blizancima takođe rođenim u “Frontu”, morao sam da se javim,"
priča otac D. K.

Izvor: Lana Gedošević, Blic

Pogledajte još