DERMATOLOZI UPOZORAVAJU: Spavanje na suncu je opasno po zdravlje

Često se događa da na plaži, opijeni sunčevim zracima, nesvesno zaspimo što može da bude veoma opasno.

Spavanje na suncu, iako zvuči bezazleno, nije uvek dobra ideja jer sa sobom može da nosi ozbiljne zdravstvene posledice, piše "Glamour".

- Dremanje na suncu zapravo može da prouzrokuje velika oštećenja. Oslanjanje samo na kremu za sunčanje kao jedinu odbranu je pogrešno, ona vas neće učiniti manje ranjivim na sunce, a posebno ćete izgoreti na mestima gde ste propustili da namažete kremu za sunčanje ili ste je naneli u tanjem sloju - tvrdi Hariet Dalvud, portparol Britanskog udruženja dermatologa.

- Krema za sunčanje takođe se može ukloniti znojenjem, trebalo bi da je nanosite na svaka dva sata, najmanje. Takođe, krema sa SPF faktorom bi trebalo da bude jedna od zaštita od sunca, ali ne i jedina. Zbog toga podstičemo ljude da koriste zaštitnu odeću i idu u hlad. Važno je da imate na umu da se jednom nastala oštećenja na koži ne mogu poništiti, pa ako ste na plaži i osećate se umorno, sklonite se sa sunca u hlad - objasnila je.

Svi znamo koliko je važno nošenje krema koje sadrže SPF, a mnogi ljudi sada čak i uživaju u nanošenju izabrane kreme za sunčanje zahvaljujući modernim formulacijama koje nisu guste i ne ostavljaju beli trag.

Ali budimo iskreni, verovatno nemamo svi naviku da često nanosimo kremu za sunčanje. Pa čak i da imamo, teško da ćemo svakom delu kože posvetiti jednaku pažnju.

Oštećenja kože, kako estetska, tako i zdravstvena, lako je zadobiti tokom dremanja u svom vrtu, na plaži ili u parku. Dr Tivi Marutapu, savetnica za dermatologe i portparol "British Skin Foundation", kaže da je spavanje na suncu "dermatološka noćna mora".

- Izlažete se riziku od opekotina jer niste svesni koliko je sunce jako i verovatno nećete nanositi kremu za zaštitu od sunca u meri u kojoj je to potrebno. Ako ipak želite da odspavate, pronađite mesto u hladu, nanesite SPF i bilo bi dobro da koristite zaštitnu odeću. koja je testirana prema SPF standardima, gde god je to moguće. Bilo bi dobro i da postavite alarm na telefonu kako ne biste predugo dremali i obavezno obilno stavljajte kremu sa ​​SPF svakih nekoliko sati - savetuje dr Marutapu.

Osim kože, postoje i drugi rizici. Dr Klaudija Pastides, upozorava da može doći i do dehidratacije.

- Telo mora da reguliše svoju unutrašnju temperaturu da bi unutrašnji organi pravilno radili. To čini na nekoliko različitih načina, a jedan od njih je znojenje.

Znojenje može da prouzrokuje dehidrataciju, a zbog dehidratacije možete da osećate slabost, umor, glavobolju i vrtoglavicu.

- Jaka dehidratacija može da bude i fatalna. Zbog toga pijte dovoljno vode kada su visoke temperature i izbegavajte spavanje kada ste direktno izloženi sunčevoj svetlosti - objašnjava doktorka.

Druge ozbiljne tegobe koje bi trebalo uzeti u obzir su toplotni udar i povećana mogućnost od razvoja karcinoma kože. Kratko spavanje na suncu može da dovede do opekotina kojima će biti potrebni dani da zarastu. Zbog toga, sledeći put odaberite mesto u hladu ili postavite alarm na 20 minuta. Vaše telo će vam na tome biti zahvalno.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još