Deset novih aviona za "Er Srbiju"

Vlada Srbije dala je saglasnost da se pokrene postupak nabavke deset aviona putem lizinga za "Er Srbiju" u cilju popunjavanja flote i realizacije planiranog reda letenja.

Reč je o nabavci "erbasovih" aviona na lizing u skladu sa ugovorom i sporazumom koji je potpisan 1. avgusta sa "Etihadom" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Za prvih pet aviona platiće se prva rata depozita od 750.000 dolara", precizirao je odlazeći ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić za Tanjug. Za realizaciju tog zadataka zaduženo je Ministarstvo saobraćaja.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Jat ervejza" Velibor Vukašinović najavio je da će u narednih mesec dana u flotu srpske aviokompanije stići prvi "erbasov" avion, koji će biti uzet na lizing.

Vukašinović je precizirao da se može očekivati da novi avion bude u saobraćaju početkom oktobra i dodao da će prva grupa od 20 pilota u narednim danima početi obuku za letenje na "erbasovim" avionima.

Predsednik "Etihada" Džejms Hogan je prilikom potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu Jata i "Etihada" najavio najpre obezbeđivanje 10 novih aviona "erbas A319", ali i plan da i oni u narednih 24-36 meseci budu zamenjeni još modernijim avionima "boing 737".

Nacionalna avio kompanija Ujedinjenih arapskih emirata "Etihad ervejz" i Vlada Srbije uložiće maksimalno po 100 miliona dolara u novu srpsku aviokompaniju "Er Srbija", objavljeno je nakon potpisivanja sporazuma "Jat ervejza" i "Etihada", koji će imati 49 odsto udela u srpskoj aviokompaniji.

Kompanija "Etihad" i srpska vlada uložiće najpre po 40 miliona dolara, a kasnije će obezbediti dodatna sredstva u maksimalnom izosu od po 60 miliona dolara.

Novi menadžment preuzeće upravljanje zajedničkom kompanijom "Er Srbija" početkom oktobra, a novi direktor je Dane Kondić.

"Etihad" je potpisao petogodišnji ugovor sa Vladom Srbije o upravljanju srpskim nacionalnim avio prevoznikom.

Izvor: rts

Pogledajte još