Kako je Gejts pobedio Džobsa!?

Danas, kada je jedan od njih je pokojni, a drugi van sveta finansija - pobeda Gejtsa je očigledna.

Razlog za Gejtsovu pobedu ipak ne treba tražiti u genijalnosti, već prosto u veštini finansijskog spekulisanja, koju Džobs (za razliku od Gejtsa) nikada nije imao.

Proizvođač “Vindouza” nikako nije uspešnija kompanija od “Epla”: nije joj čak ni blizu.

“Majkrosoft” na berzi vredi neverovatnih 280 milijardi dolara, ali ga ”Epl” daleko nadmašuje sa procenom vrednosti od 400 milijardi. Razlog za to je prosto u tome što “Majkrosoft”, koji je lider u proizvodnji PC-ja, nikada nije bio spreman da kao “Epl” eksperimentiše sa mobilnim telefonima i tablet računarima.

Pa zbog čega je onda Gejts toliko bogatiji od Džobsa?

Majkrosoftovi vlasnici uradili su sjajan posao kada su uspeli da zadrže veliki deo akcija kompanije nakon što je ista prvi put ponuđena na berzi, dok je Džobs, s druge strane, izgubio većinu akcija u Eplu kada je “izguran” iz kompanije.

Nakon toga, vlasnik “Epla” je, 1986. godine, kupio akcije “Piksara”, kompanije koja nam je dobro poznata po animiranim filmovima. Uspeh u "Piksaru" dao je vetar u leđa Džobsovom povratku u matični “Epl”, ali i nakon povratka on je bio vlasnik tek dela kompanije.

Konačan krah Stiva Džobsa desio se nakon što je zbog niza nelegalnih radnji koje je kompanija preduzela kako bi ga vratila na čelo uprkos interesima akcionara, Džobs do kraja života morao da radi u Eplu za samo dolar godišnje.

U stvari, Džobsa je na listi ekstremno bogatih držao ne "Epl" već akcije koje je imao u "Dizniju". Za sve to vreme Gejts je strpljivim finansijskim mešetarenjem daleko nadjačao svog suparnika, mada njegova genijalnost nije bila ništa veća (a mnogi će reći da je bila i znatno manja) od Gejtsove.

Izvor: B92

Pogledajte još