Stučnjaci: Smanjenje političkog uticaja na odluke o finansijama, najveći izazov za Krstića

Već dan posle odluke da prihvati funkciju ministra finansija Srbije, Krstić je najavio da predlog rada Ministarstva finansija neće biti samo plan mera, već vizija kako bi Srbija trebalo da izgleda za pet godina.

U prvom reagovanju na vest da će Krstić biti novi ministar finansija, koordinator Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović je ocenio da program budućeg ministra finansija predviđa uvođenje finansijske discipline i uravnoteženje javnih finansija, i radikalni raskid sa sadašnjom ekonomskom politikom prekomernog zaduživanja i zanemarivanja izvoznih industrijskih sektora.

"Iz programa Lazara Krstića, prezentovanog zaista samo u konturama, vidi se da je potpuno kompatibilan sa programom SNS", rekao je Dželetović.

On je kazao da taj program predviđa najpre uravnoteženje javnih finansija, odnosno uravnoteženje rashodne i prihodne strane budžeta, i da će to zaista biti težak posao.

"Program predviđa i reformu zdravstvenog i penzionog sistema, reorganizaciju Poreske uprave i bolju naplatu poreza, legalizaciju sive ekonomije, ozbiljno preispitivanje politike subvencija i rada budžetskih institucija koje se bave privrednim razvojem, pre svega Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Fonda za razvoj i svega što može da bude lokomotiva privrednog razvoja Srbije"
, naveo je Dželetović.

Bivši premijer Srbije Mirko Cvetković smatra da će se Krstić suočiti sa ozbiljnim izazvovima, a jedan od najvažnijih zadataka je da sa svojom ekipom obnovi aranžman Srbije s MMF-om, jer je to spas za zemlju od finansijskog sunovarata.

Cvetković smatra da će realizacija reformi, koje bi u Srbiji trebalo sprovesti uz pomoć MMF-a, biti teška i da će mnogi biti protiv takve ekonomske politike, ali sve što bi bilo suprotno od takvog usmerenja bilo bi jako loše.

Bivša guvernerka Narodne banke i nekadašnja ministarka energetike Kori Udovički smatra da je dobro je što se dovodi diplomac sa Jejla za novog ministra finansija Srbije, ali bi još bolje bilo da nosioci najodgovornijih funkcija u vladi imaju ekspertske timove koji će im pomoći da svoj posao obavljaju kvalitetno.

"U Srbiji bi ministri trebalo da nauče da slušaju i angažuju stručnjake, i tada lideri ne bi morali da angažuju eksperte za ministarske funkcije", rekla je Udovički.

Ona kao primer da uspešan ministar ne mora obvezno biti i ekspert za resor u kome ima nadleženost, navodi slučcaj "odlične norveške ministarke odbrane koja je, pre tog angažmana, bila samo gradonačelnik malog grada, a prethodno i slikarka".

Ujedinjeni regioni Srbije pozdravili su programske prioritete koje je, prema medijima, naveo kandidat za ministra finansija Lazar Krstić, istakavši da oni predstavljaju nastavak politike dosadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića.

Komentarišući činjenicu da je Krstić rodom iz Niša, gradonačelnik tog grada Zoran Perišić rekao je "da je siguran u dobar rezultat sa Lazarom Krstićem" na mestu ministra finansija i da je zahvalan njemu što je prihvatio da obavlja tu dužnost.

Izvor: Blic, Tanjug

Pogledajte još