Reagovanja: Maloletnici u provod u pratnji roditelja?!

Da se vrate zapostavljene porodične i moralne vrednosti, koje su nekada važile - to za početak želi da ostvari gradska Odluka da nepunoletni mladići i devojke ne mogu da ostaju u kafićima koji služe alkohol, posle 23 časa, nigde u gradu. Ovako je Milan Popović, član Gradskog veća objasnio poslednju inicijativu Grada da se dopuni Zakon o zaštiti potrošača. Međutim, čak i da ideja dobije "zeleno svetlo", njena realizacija je veoma diskutabilna.

Predlog koji je gradonačelnik Dragan Đilas predao Ministarstvu trgovine tiče se ugostiteljskih objekata i noćnih izlazaka mladih. Prema toj ideji, srednjoškolci bi jedino u pratnji roditelja mogli u sitne sate da borave na splavovima, u diskotekama, restoranima, klubovima i drugim mestima gde se toči alkohol.

Uz još niz mera koje je pokrenuo gradonačelnik, i ova je u cilju povećanja bezbednosti mladih i borbe protiv alkoholizma“, kaže Popović. „I pre pola veka mladi su izlazili, ali je sve počinjalo ranije i ranije se završavalo. Te njihove godine su najkritičnije - hormoni divljaju i kada popiju previše nastaju nevolje. Ako se vreme kada mogu da piju skrati, biće manje problema i nemilih situacija.

PROFESOR POZDRAVLJA PREDLOG
- Pozdravljam predlog, jer ovom društvu, kada je vaspitavanje dece u pitanju, nedostaju zabrane - kaže Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. - Imamo previše normi koje dopuštaju neobavezno ponašanje, a mladima je neophodno da im se postave granice, u ovom slučaju da na vreme shvate da ne mogu isto što i odrasli.

Problem je, međutim, što takvu odluku nije lako i ostvariti na terenu. Naime, morao bi da postoji ogroman broj inspektora koji će kada sat otkuca 23.00, ulaziti u diskoteke, obilaziti splavove, i ostala mesta na kojima se okupljaju mladi, legitimisati ih i ako treba izbacivati iz lokala. Ili će odluka, koju su mnoge mame i tate pozdravile, završiti kao mrtvo slovo na papiru.

Ko će sprovoditi odluku zavisi od toga kakva će biti usvojena na republičkom nivou“, kaže Popović. „Da li će to biti policajci, ili komunalna policija, ili inspekcija, još ne možemo da tvrdimo. Ipak, uzdamo se da će svi shvatiti kolika je korist od takve odluke i da je ona najbolja za decu, pa da će svi, počev od roditelja, preko vlasnika kafića, pomoći da se ostvari.

Za sada se nova gradonačelnikova ideja, najmanje sviđa mladima - ispod 18 godina. Sa druge strane, roditelji je gotovo jednoglasno podržavaju.

U mnogim zemljama već postoje slične odluke“, kaže Popović. „Svi se u zavisnosti od mentaliteta i podneblja na različite načine bore sa alkoholizmom i sličnim problemima. Recimo, skandinavske zemlje su postavile veoma velike poreze, pa je opijanje za većinu postalo nedostupno.

Izvor: Novosti

Pogledajte još