Pametni telefoni kvare vid

Neka istraživanja već su utvrdila da nas pametni telefoni povremeno čine glupim. Međutim, poslednje istraživanje je došlo do vrlo neprijatnih rezultata oko kojih se zaista treba zamisliti.

Od trenutka kad su se pametni telefoni pojavili na tržištu 1997. godine broj kratkovidih osoba porastao je za neverovatnih 35 odsto, a moguće je da će situacija nastaviti da se pogoršava jer se pametni telefoni sve više koriste.

Buljenje u ekrane je izuzetno loše za oči, kaže doktor Dejvid Alambi, osnivač očne klinike Fokus koji veruje da će u sledećih deset godina više od polovine ljudi u razvijenom svetu biti kratkovido.

Pored pametnih telefona krivci su i kompjuter i televizija, a najveći rizik koji nije genetski uslovljen preti deci koja odrastaju uz ekrane.

Naime, većina korisnika pametnih telefona drži ih tek tridesetak centimetara od očiju, a neki i mnogo bliže, dok se novine i knjige drže na minimalno četrdesetak centimetara udaljenosti, pa doktor Alambi toplo preporučuje da smanjimo vreme gledanja u raznorazne ekrane.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još