Beograd: Džaba preti virus, bez zaprašivanja komaraca

Kada se pogledaju podaci Instituta za javno zdravlje Batut, po kojima je od 82 obolelih od virusa Zapadnog Nila čak 60 iz Beograda, a od desetoro preminulih čak sedmoro je iz prestonice, onda se čini da su se skoro svi zaraženi komarci koji prenose ovu bolest skrasili baš u glavnom gradu.

Ukoliko vas komarac ujede u Kragujevcu, malo će vas svrbiti i proći, ali ako vas ujede u Beogradu, onda je mnogo veća verovatnoća da ćete biti zaraženi ovim smrtonosnim virusom.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, koji su zaduženi za suzbijanje komaraca, kažu da se iz dana u dan prati njihova brojnost. Nekih vanrednih akcija na njihovom suzbijanju neće biti, jer se kako navode i u redovnim konstantno radi.

Nikada nije bilo više akcija na suzbijanju komaraca nego ovog leta“, tvrdi nam Marija Grubačević, pomoćnik sekretara.

Stručne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u drugoj nedelji avgusta postavile su klopke za komarce širom Beograda. Analiza uzoraka uhvaćenih komaraca pokazala je da su i dalje zaraženi virusom Zapadnog Nila.

Stanje na terenu se stalno prati i čim se na nekoj lokaciji pojavi više komaraca, odmah se reaguje. Evo, već dve prethodne večeri intervenisali smo na levoj i desnoj obali Save, jer se pokazalo da je na tom prostoru brojnost komaraca počela da raste. Osim suzbijanja iz aviona, konstantno se radi i na drugim načinima smanjenja broja komaraca, ali to građani ne vide uvek.

Marija Grubačević kaže i da se preparat koji se koristi za suzbijanje komaraca pokazao kao efikasan i da daje dobre rezultate. Registrovan je, predložen od Svetske organizacije za pesticide i koristi se u mnogim evropskim zemljama.

Izvor: Novosti

Pogledajte još