Visoka predstavnica UN doputovala u Siriju

Ekspertski tim od 20 članova i dalje u hotelu u Damasku čeka da mu se omogući pristup mestu napada u kom je, kako opozicija tvrdi, režim upotrebio hemijsko oružje.

Kejn je u Damask stigla u podne po lokalnom vremenu, javio je Rojters.

U međuvremenu, jedan jordanski zvaničnik izjavio je da će se vojni zapovednici iz zapadnih i muslimanskih zemalja sastati u Jordanu kako bi razgovarali o posledicama sirijskog sukoba.

Sastanak bi trebalo da se održi narednih dana na poziv načelnika generalštaba jordanskih oružanih snaga Mešala Mohameda al-Zabana i generala Lojda Ostina, šefa Američke centralne komande, koja pokriva 20 zemalja na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji, javio je AFP.

Na sastanku će učestvovati načelnik generalštaba američke vojske general Martin Dempsi, kao i načelnici generalštba iz Saudijske Arabije, Katara, Turske, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Kanade.

Isti izvor ističe da će taj sastanak biti prilika da se razgovara o pitanjima u vezi sa bezbednošću u regionu i posledicama sirijske krize, kao i o vojnoj saradnji u cilju sigurnosti u Jordanu.

Ova izjava usledila je pošto je međunarodna zajednica pozvala da se ispitaju tvrdnje da je u ratu u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje, za šta evropske zemlje i protivnici predsednika Bašara al-Asada okrivljuju režim u Damasku.

Nacionalna koalicija, glavna sirijska opoziciona grupa, optužila je vladu da je ubila više od 1.300 ljudi u napadu hemijskim oružjem u predgrađu Damaska u sredu.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel nagovestio je da se Pentagon priprema ukoliko se administracija odluči za vojnu intervenciju u Siriji, dok je Rusija odbacila pozive da se u toj zemlji upotrebi sila.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još