Tužilaštvo ispitalo 10 lekara zbog smrti bebe u GAK "Narodni front"

"Ministarstvo zdravlja kupuje vreme! Sada saopštavaju nešto na čemu rade već više od tri nedelje. Ministarstvo je pod pritiskom, moraju da daju neki odgovor klinici, roditeljima i javnosti, ali ovo što je juče rečeno nije nikakva novina. Ne znaju šta će sa ovim slučajem, zaglavili su se, pa kao i obično stvar stavljaju na čekanje. Ministarstvo ne može da oceni ko je kriv za smrt blizanačke bebe, to može samo sud. Jedino što oni mogu da učine je da smene direktora bolnice", kaže izvor “Blica” blizak slučaju.

Kazna 12 godina zatvora

Za smrt pacijenta lekar može da bude osuđen od jedne do 12 godina zatvora, kaže sudija i portparolka Prvog osnovnog suda Ivana Ramić.

"Postupci zbog nesavesnog lečenja su specifični, pa se zbog toga veštačenja poveravaju Komisijama veštaka, zdravstvenim institucijama, ali i sudskom medicinskom odboru", kaže Ivana Ramić.

Naglašava i da su u tužilaštvu još pre više od tri nedelje saslušali 10 lekara sa ove klinike.

"Oni na slučaju već uveliko rade, tako da prijave koje je Zdravstvena inspekcija podigla nemaju nikakvog značaja, to je samo način da država obmanjuje javnost da nešto čini povodom slučaja", kaže sagovornik ovog lista.

"Blic" nezvanično saznaje i da je zdravstvena inspekcija u ovoj klinici pregledala samo medicinsku dokumentaciju što im daje osnove za podizanje prekršajnih, ali ne i krivičnih prijava.

S druge strane, u Zdravstvenoj inspekciji za “Blic” kažu da su tek juče podigli dve prekršajne i jednu krivičnu prijavu protiv lekara u GAK “Narodni front“.

"Na osnovu spoljnog i unutrašnjeg izveštaja, odnosno inspekcijskog nadzora u ovoj klinici podigli smo krivičnu prijavu zbog sumnje za nesavesno pružanje lekarske pomoći u vezi sa neželjenim ishodom porođaja, kao i zahtev Prekršajnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije. Kada neko iz struke oceni da je učinjen propust moramo da reagujemo. Ministarstvo zdravlja ima ovlašćenja da podnese nove činjenice, ovo je svakako postupak koji dalje teče", kaže Jelica Radulović iz inspekcije.

Lekar koji je 28. na 29. jul bio glavni dežurni, prof. dr Željko Miković, rekao nam je da o svemu treba da se izjasni sud.

(Izvor: Blic - Ana Vušović Marković)

Pogledajte još