Brisel: Počela nova runda dijaloga Srbije i Kosova

Teme koje su najavljene za ovu rundu razgovora, čiji je početak bio zakazan u 10 h, su izgled glasačkih listića, kao i pitanja vezana za energetiku i telekomunikacije.

I današnja runda počinje odvojenim razgovorima premijera sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, čiji saradnici su kazali da je ona obavestila Ivicu Dačića i Hašima Tačija da im je na raspolaganju ceo dan.

Nakon odvojenih satanaka dva premijera naćiće se za istim stolom sa Eštonovom.

Prvi je u zgradu u kojoj će se današnja runda odvijati stigao kosovski premijer Hašim Tači, koji nije želeo okupljenim novinarima da kaže kako će glasački listići za novembarske izbore na Kosovu tačno izgledati.

Umesto toga on je rekao ono što je i prethodnih dana više puta ponovio - da je njihov izgled, odnsono pitanje da li će sa na njima naći grb Republike Kosovo, pitanje koje je u nadležnosti Centralne izborne Komisije, dodajući da on o tomeu Briselu neće raspravljati.

Izbori će biti istorijski jer će biti sprovedeni na celoj teritoriji Kosova, pa i na severnom delu u kom su Srbi većina, kazao je Tači novinarima u Briselu dodajući da će oni biti sprovedeni po zakonima Kosova i da se nada da će na njima učestvovati što više Srba.

Ketrin Ešton je prošle nedelje telefonom razgovarala sa Dačićem i Tačijem i pozvala ih na sastanak, u Brisel.

Premijer Dačić je izrazio očekivanje da će biti postignuti dogovori o spornim pitanjima i primeni Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je izjavio da je za Srbiju neprihvatljivo da na glasačkom listiću bude neko obeležje "države Kosovo", a da "eventualno možemo da pristanemo da bude logo Centralne izborne komisije Kosova".

Premijer Kosova rekao je juče da je izgled listića za naredne lokalne izbore u novembru u nadležnosti CIK-a.

Tači je na sednici kosovske vlade rekao da Centralna izborna komisija nezavisna institucija i da je na njoj da odluči o logou na osnovu Briselskog sporazuma postignutog 19. aprila kao i kosovskih zakona.

List Danas nezvanično saznaje da je Beograd prihvatio da Kosovo dobije poseban međunarodni pozivni broj +383, koji će jedini ostati u upotrebi na ovoj teritoriji posle 2015, do kada će se koristiti i pozivni broj Srbije.

Izvor: b92

Pogledajte još