Gardijan: Do kraja nedelje vojni udar na Siriju

Vašington i London nemaju ni trunku sumnje da je sirijski režim prošle sedmice u predgrađu Damaska, Guti, upotrebio hemijski gas od koga je stradalo, prema tvrdnjama opozicije, nekoliko stotina ljudi, uključujući i decu.

Najviši zvaničnici dve zemlje poručili su da za "gnusni čin" mora da odgovara režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada i da se, u tom pogledu, razmišlja o proporcionalnom odgovoru na hemijski napad.

Neimenovani visoki zvaničnici Bele kuće u izjavi za "Vašington post" prenose da bi SAD mogle "najranije sutra" da pokrenu ograničenu vojnu intervenciju u trenutku, dok se američke obaveštajne službe pripremaju da po nalogu predsednika Baraka Obame objave izveštaj koji bi potvrdio navode o upotrebi hemijskog oružja.

Obamina administracija će se najverovatnije opredeliti za napade sa ratnih brodova iz Mediteranskog mora koji ne bi trajali duže od dva dana.

Velika Britanija je saopštila da će danas kasnije podneti rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj će osuditi sirijsku vladu zbog nedavnog navodnog napada hemijskim oružjem u kojem je poginulo više stotina civila.

Iz kancelarije britanskog premijera Dejvida Kemerona je saopšteno da će Britanija tražiti "odobravanje neophodnih mera za zaštitu civila" u Siriji, prenela je agencija AP.

Vojna akcija je jedna od opcija koja može biti odobrena u okviru Člana 7. povelje UN.

Rezolucija će biti podneta na sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti , napisao je Kameron na Tviteru.

Britanska nacionalna bezbednost biće ugrožena ukoliko ne odgovorimo na to da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, izjavio je britanski državni sekretar Vilijem Hejg.

U članku koji je objavljen pre predsedavanja premijera Dejvida Kamerona Britanskom savetu za nacionalnu bezbednost, koji će doneti preporuke o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Sirije, Hejg je kazao da bi velika opasnost bila da se ništa ne preduzme.

Izvor: Agencije via Novosti

Pogledajte još