Ogromna šteta: Grad opustošio voćnjake u Topoli, uništen i naredni rod

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović kaže da je šteta od grada koji je juče padao neprocenjiva budući da su uništeni i zasadi, pa ovaj kraj poznat po proizvodnji voća ni u narednoj godini neće imati roda.

"Šteta je minimum 10 miliona evra i neko u državi zbog ovog mora da odgovara"
, rekao je Jovanović i naglasio da zbog toga što su poljoprivrednicima u Topoli praktično opustošeni voćnjaci, krajnje je vreme da Srbija dobije jedinstven sistem protivgradne zaštite.

Podsetivši da je opština nabavila 50 protivgradnih raketa i da su sve potrošene, Jovanović je rekao da je u selima koje je pogodio grad registrovano 3.800 gazdinstava koji se bave proizvodnjom voća i da su u prošloj godini imali promet veći od milion dinara.

"Opština će pokušati da sa bankama postigne dogovor o reprogramiranju kredita na godinu dana jer proizvođači voća koji su ostali bez roda imaju pojedinačna dugovanja od oko 500.000 dinara", rekao je Jovanović.

Poljoprivrednik Milivoje Petrović izjavio je Tanjugu da mu je 12 hektara pod voćem uništeno i da za svojih 76 godina života ne pamti grad kakav je juče zadesio selo Vinča.

"Ovo je načisto propast , 20.000 evra novca smo uložili za prskanje, održavanje i đubrivo, šta ćemo sada ne znam", zabrinut je Petrović.

Srba Radovanović iz istog sela kaže da za 42 godine, koliko broji, ne pamti da je takvo nevreme i grad zadesio Topolu.

"Ovo nije šteta od 100 odsto, već šteta od 200 odsto jer ne samo da nemamo ovogodišnji rod, već nećemo imati ni naredni...Sve je uništeno, jabuke, breskve, kruške, grožđe", rekao je Radovanović koji voće ima na oko pet hektara, od čega je pod jabukom oko dva hektara.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još