Hrvatski otmičar aviona Zvonko Bušić izvršio samoubistvo (VIDEO)

Otmičar Boinga 727 na letu od Njujorka do Čikaga 1976. godine, Zvonko Bušić, koji je dugi niz godina bio u američkom zatvoru, a zatim vraćen u Hrvatsku, ubio se u porodičnoj kući u Rovanjskoj kraj Zadra, potvrdila je njegova supruga Žulijen Bušić.

Bušić (67) je u Hrvatsku doputovao 2008, pošto je pomilovan nakon 32 godine provedene u američkim zatvorima. U SAD je bio osuđen na doživotni ztavor zbog otmice aviona i ubistva policajca u Njujorku, a pomilovan je pod uslovom da bude deportovan u Hrvatsku.

On je 1976. kao emigrant u SAD s grupom proustaških aktivista, među kojima je bila i njegova supruga, oteo putnički avion kako bi međunarodnu javnost upozorio na položaj Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji. Avion je sleteo u Pariz i otmičari su se predali. U avionu nisu imali oružje, već lažni eksploziv. U tim akcijama sa Bušićem su učestvovali i za nju bili odgovorni njegova supruga Žulijana Eden Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić. Oni su 10. septembra 1976. godine oteli avion kompanije TWA sa 92 putnika koji je leteo sa aerodrome La Gvardija u Njujorku prema Čikagu.

Avion je iz SAD preleteo Atlantik i sleteo na Island, a potom poleteo za London. Otmičari su iznad Londona bacili letke, nakon čega su putovanje nastavili prema Parizu iznad kojeg su takođe bačeni leci.

Nakon toga avion je sleteo na pariski aerodrome Šarl de Gol na kome su se Bušić i njegovi saradnici predali policiji.

Godinu dana kasnije supružnici Bušić su zbog otmice i pogibije policajaca prilikom pokušaja demontiranja podmetnute eksplozivne naprave, osuđeni na doživotne kazne zatvora, dok su ostali otmičari dobili po 30 godina zatvora, ali su u međuvremenu pomilovani i pušteni na slobodu.

Bušić je rođen 1946. u hercegovačkom selu Gorica, a na studijama u Beču je upoznao američku studentikinju Julijanu Eden Šulc sa kojom se oženio i koja mu se pridružila u, kako se navodi, borbi za hrvatsku nezavisnost, navode hrvatski mediji.

Mišljenje hrvatske javnosti o njemu je podeljeno - jedni ga smatraju hrabrim domoljubom, a drugi teroristom.

Bušić je, nakon 32-ogodišnje robije pomilovan 2008. godine, posle čega je i deportovan u Hrvatsku. Žulijana je oslobođena 1990. godine. 

Izvor: Agencije

Pogledajte još