Nikolić: Uskoro nikoga neće biti sramota da kaže da je seljak

"Ako država stranom investitoru finansira radno mesto, što ne finansira domaćem, što su u neravnopravnom položaju? Što domaći dobija dve, tri hiljade evra po zaposlenom i to teško da ostvari, a stranac 10.000 evra? Da li su oni vredniji od našeg čoveka? Što seljak ne bi dobio podsticaj za zapošljavanje na selu?", upitao je Nikolić u Skupštini grada, gde su diplomcima uručeni ugovori o obavaljanju stručne prakse.

Nikolić je danas prisustvovao i otvaranju novog pogona tekstilnog preduzeća "Bimteks" gde je vlasnik Božidar Stojiljković zaposlio 52 radnika uz pomoć subvencija lokalne samouprave.

Obilazeći fabriku "Bimteks", koja je u novi pogon za proizvodnju pamučnog konca investirala 1,4 miliona evra, Nikolić je rekao da mu je nekada bilo potrebno 15 dana da obiđe leskovaču industriju, a danas mogu da se protrče pogone u tom gradu koji dobro rade.

On je ocenio da proizvodnja hrane treba da bude prioritet u Srbiji i istakao da ga nije sramota da kaže da je seljak, te da uskoro nikoga neće biti sramota da to kaže.

Tokom posete Leskovcu, Nikolić je obišao i poljoprivredno gazdinstvo Jovice Stojanovića u selu Kumarevo kod Leskovca, koje će ove godine proizvesti oko 20 vagona paprike i sa njim je razgovarao o problemima koje ima u radu.

Stojanović, koji ima oko 120 plastenika u tom kraju, kao najveći problem je istakao to što ne može da uzme zemljište u zakup na više od godinu dana, da bi mogao ozbiljnije da investira.

U sali Skupštine grada Nikolić se založio da i poljoprivrednici dobiju subvencije za zapošljavanje na svojim gazdinstvima i da se državni nameti po zaposlenom smanje.

Nikolić je ponovio da je cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju, ali da je država u međuvremnu naišla na otvorena vrata kod zemalja u ekonomskom usponu, poput Kine, afričkih, azijskih i zemalja Latinske Amerike.

"Biće dosta investicija, biće novog proizvoda, biće zapošljavanja. Paralelno s tim mora da bude poštenje u Srbiji, jer mi smo izgubili odnos prema poštenju, moralu, čestitosti", ocenio je predsednik Srbije.

"Postao je nekako manir u Srbiji da ukradeš, da skloniš, ne platiš, mada je za mnogo toga je kriva i država, jer sa ovoliko nameta na platu zaposlenih nema novog zapošljavanja"
, ocenio je Nikolić.

U Leskovcu je danas 38 diplomaca sa prosečnom ocenom preko devet dobilo ugovore o jednogodišnjem stažiranju za koje je lokalna samouprava izdvojila 80 miliona dinara, kao podsticaj zapošljavanja mladih.

Predsednik je pozvao te mlade diplomce da ono što su naučili na fakultetima ulože u svoj budući rad i u svoj grad.

"Izgleda da pravi ljudi nisu bili u pravo vreme na vlasti. Kad je došlo pravo vreme da zapošljavamo, podignemo selo i grad, mi smo ušli u privatizaciju koja je odnela sve fabrike i zatvorila radna mesta"
, ocenio je on.

Nikolić je kazao da druge lokalne samouprave treba da se gledaju na taj primer i pozvao da se sagledaju i svršeni studenti sa nižim prosekom, ali i mladi bez fakulteta.

"Čovek je vredan ma kolike škole da je završio"
, zaključio je on.

Odnosi u vladi preokrenuti
Predsednik Srbije istakao je takođe da su odnosi u Vladi preokrenuti i da će čitav sistem sada funkcionisati na drugi način. - Preokrenuli smo malo odnose u Vladi, ne samo jedno ministarstvo. Mislim da će čitav sistem drugačije da funkcioniše - rekao je Nikolić. On je naglasio da Srbiji jeste najveća želja da stigne do Evropske unije, ali "nije okrenuta samo jednoj državi ili organizaciji" i otvorila je davno zatvorena vrata mnogih prijatelja, "onih koje smo mi pomagali kao sirotinju". - Danas mogu da nas kupe, koliko su napredovali, ali nisu zaboravili da smo prema njima bili dobri, kad im je bilo teško - ocenio je Nikolić.

Blic

Pogledajte još