Čačani plaćaju grejanje po utrošku

Novi tarifni sistem podrazumeva plaćanje usluge grejanja po stvarno utrošenoj toplotnoj energiji, izraženoj u kilovat-časovima.

Prema rečima direktora ovog javnog preduzeća Petra Domanovića, u primeni je korektnije rešenje, jer se uvodenjem novog tarifnog sistema stvaraju uslovi za individualnu naplatu, odnosno svako plaća tačno ono što je potrošio.

Tako će korisnici, za avgust i septembar imati samo fiksni deo računa, koji se plaća tokom cele godine u jednakim ratama, što, na primer, za stan od 50 kvadrata iznosi oko 1.400 dinara, a varijabilni deo se pojavljuje sa početkom grejne sezone, od 15. oktobra do 15. aprila, i sadrži stvarno potrošenu toplotnu energiju, objasnio je on u izjavi Tanjugu.

U primenu ovog sistema se ulazi na osnovu novog Zakona o energetici, Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i novog Tarifnog sistema, koje je usvojila Gradska skupština, ali je to i obaveza iz memoranduma o razumevanju potpisanog sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju.

Uzeta su u obzir pozitivna iskustva drugih gradova, uz uvažavanje karakteristika distributivnog sistema grada Čačka, kao što su nivo tehničkog razvoja i stepen ugrađenosti merno-regulacionih sistema i dispariteti cena, napomenuo je Domanović.

Izvor: B92

Pogledajte još