Železnički saobraćaj između Subotice i Kelebije u prekidu, zbog lopava koji su oštetili prugu

Kako je Tanjugu rekao direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević, reč je o metalnim delovima koji spajaju šinu sa kolosekom, pa je zbog krađe tih delova u potpunosti bila ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja.

On je istakao da su sve dežurne službe "Železnica Srbije" kao i istražni organi na terenu i dodao da se intenzivno radi na otkrivanju počinilaca te krađe.

Međunarodni voz "Avala" kritičnu deonicu prošao je brzinom od 10 km na sat iz bezbednosnih razloga, ali je nakon toga železnički saobraćaj u potpunosti obustavljen, ukazao je Stanisavljević, koji je dodao da se ne može još proceniti kada će saobraćaj biti uspostavljen, jer je neophodno zameniti svih 350 ukradenih šrafova.

"Ovo je još jedna u nizu krađa železničke imovine, posebno kada je reč o infrastrukturi, koje direktno ugrožavaju bezbednost železničkog saobraćaja i zbog čega srpske železnice na godišnjem nivou trpe direktne finansijske štete od više stotina miliona evra", naveo je Stanisavljević.

On je podsetio da su upravo zbog toga ŽS na juče održanom sastanku sa predstavnicima svih nadležnih državnih ministarstava pokrenule inicijativu da se takve krađe tretiraju kao teška krivična dela i ugrožavanje javne bezbednosti kako bi počinioci bili najstrože kažnjeni, kako je to učinjeno već u Bugarskoj i Italiji.

Izvor: B92

Pogledajte još