Stanko Subotić Cane sutra pred Specijalnim sudom

Subotić, kome se do sada sudilo u odsustvu, jer je do jula ove godine bio nedostupan pravosdunim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica, a pritvor zamenjen jemstvom, najavio je preko svojih branilaca da će doći na suđenje i izneti odbranu.

Subotić je sedam godina bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. On je 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Odlukom o zameni pritvora jemstvom sud je usvojio, četvrti po redu, predlog Subotićevih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

U decembru 2011. godine sud je odbio najvišši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i 2 000.000 evra.

Subotiću je inače 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina.

Subotić se, posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog švecra cigareta tokom devedesetih godina.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.

Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.
Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Subotić je i pored višegodišnje poternice na snazi slobodno živeo i radio u Švajcerskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo za koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.


Blic

Pogledajte još