IRAK: Novi talas napada pobunjenika, 58 mrtvih

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te eksplozije automobilskih bombi, ali takve organizovane bombaške napade uglavnom izvodi lokalno krilo Al-Kaide, poznato pod nazivom Islamska država Irak, kako bi podrilo poverenje u šiitsku iračku vladu.

Najviše žrtava bilo je u gradu Hila, 95 kilometara južno od Bagdada, gde je eksplozija automobila-bombe pored pijace i parkinga usmrtila devetoro civila i ranila još 15, saopštila je policija.

Nekoliko minuta kasnije, u blizini je detoniran još jedan automobil-bomba, ubivši još šest civila i ranivši 14.

U susednom gradu Iskandarija, 50 kilometara južno od Bagdada, automobil-bomba je na parkingu ubio četvoro i ranio devetoro ljudi.

U industrijskoj zoni šiitskog grada Kerbala je od eksplozije poginulo petoro i ranjeno 25 ljudi. Kerbala je 80 kilometara južno od Bagdada.

U Kutu, 160 kilometara jugoistočno od Bagdada, automobil-bomba je ubio dva gradjevinska radnika i ranio 14. U Suvajri i Hafriji, u blizini Kuta, u četiri odvojena napada ubijeno je sedmoro civila, a 31 je ranjen.

Na severu Bagdada, u sunitskoj oblasti Azamija, napadnut je konvoj šefa pokrajinskog saveta i u eksploziji je ubijeno troje, a ranjeno osmoro ljudi. Šef saveta je nije ozledjen.

U zapadnim predgradjima Bagdada dva civila su ubijena i devetoro je ranjeno u bombaškom napadu na policijsku patrolu. Policija i izvori iz bolnice naveli su da je u eksploziji automobila-bombe u trgovačkoj ulici u bagdadskoj četvrti Maštal poginulo pet osoba, a 15 je ranjeno.

Napadači su upali na imanje u selu Abu Sajda, severoistočno od Bagdada, i ubili tri sunitska seljaka.

Policija je našla i tela četvortice sunita, otetih rano jutros iz njihove kuće iz bagdadske četvrti Jusifija.

U Basri i Nasiriji, automobili-bombe su ubili osmoro civila i ranili 26 osoba. Medicinski zvaničnici su potvrdili broj žrtava.

Irak prolazi kroz talas najsmrtonosnijih nemira od 2008, što podstiče strahovanja da se ta zemlja vraća u period nereda koji su je doveli na ivicu građanskog rata nakon američke invazije 2003.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Iraku je u bombaškim napadima od početka aprila poginulo više od 4.000 ljudi, uključujući 804 osobe u avgustu.

Izvor: B92

Pogledajte još