Banović: Nema razloga za strah od uvodjenja viza

Takvu tvrdnju Banović, koji je načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije, temelji na merama koje je naša zemlja preduzela i rezultatima koje je postigla kako bi se broj azilanata značajno smanjio.

Komentarišući odluku kojoj je Evropski parlament praktično omogući privremeno uvođenje viza državama iz kojih dolaze lažni azilanti, Banović za Tanjug kaže da je naša zemlja tokom protekle tri godine smanjila broj lažnih azilanata za oko 10.000 i poručio da je situacija s lažnim azilantima koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju "sada pod kontrolom".

"Vlada Srbije drži situaciju pod kontrolom i to što je Evropski parlament usvojio izmenu regulative 539 ne treba da nas brine. Statistika kojom raspolažemo pokazuje da je u svim zemljama broj azilanata minimalan, osim u Nemačkoj, koja zbog visokih socijalnih davanja i dalje ostaje destinacija osobama koje zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju", rekao je Banović.

Prema zvaničnim podacima u prvih šest meseci ove godine iz Nemačke je vraćen 3.571 lažni azilant, iz Švedske 863, Danske 354, Belgije 207, Švajcarske 180 i Luksemburga 26 lažnih azilanata.

Banovioć navodi da je sa graničnih prelaza od početka procesa zaštite vizne liberalizacije vraćeno oko 6.000 državljana Srbije koji nisu ispunjavali uslove za izlazak iz zemlje.

On je podvukao da je naša država ozbiljno shvatila prevenciju i borbu protiv zloupotrebe liberalizacije viznog režima navodeći, izmedju ostalog, kao primer formiranje Komisiju za praćenje stanja bezviznog režima, izmenu Krivičnog zakonika, Uredbu o pojačanim nadležnostima granične policije...

Kako je objasnio, u protekle tri godine Komisija za praćenje bezviznog režima sa Evropskom unijom, koju čine predstavnici različitih ministarstava, sprovela je veći broj informativnih kampanja kroz koje su gradjani Srbije obaveštavani o šteti koju zloupotreba vizne liberalizacije može da pričini.

"Bilo je nekoliko akcija i tribina u vezi sa inkluzijom Roma, otvorene su neke fabrike na jugu Srbije i zaposleno je oko 400-500 osoba albanske ili romske populacije. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kroz programe za učenje jezika pokušava da uvrsti u državni sistem sve te osobe...",
rekao je Banović.

On je dodao da se državni organi na sve načine trude da gradjane informišu o štetnosti zloupotrebe vizne liberalizacije i naveo da je tim povodom održano 40 tribina, da su njegovi saradnici gostovali gotovo na svim televizijama objašnjavajući kolika šteta može da bude naneta Srbiji, da je po školama, policijskim stanicama i gradovima na jugu Srbije postavljeno više od 50.000 plakata a na graničnim prelazima podeljeno 200.000 flajera.

Banović je napomenuo da su preduzete i operativno-taktičke mere na otkrivanju osoba koje mogu da budu potencijalni organizatori zloupotrebe vizne liberalizacije.

"Od 1. januara 2013. izmenom Krivičnog zakonika uvedeno je novo krivično delo - onemogućavanje zloupotrebe vizne liberalizacije. Do sada su podignute krivične prijave protiv sedam lica koja su pokušala da na prevaru odvedu u zemlje EU četrdesetak osoba, koje bi tamo tražile azil. Time smo kao MUP pokazali da možemo da bude efikasni u pronalaženju osoba koje se time bave",
ocenio je Banović.

On je dodao da granična policija, na osnovu uredbe Vlade Srbije o pojačanim nadležnostima na graničnim prelazima, nastavlja da radi svoj posao izuzetno efikasno.


Blic

Pogledajte još