Dačić: Srbija je pouzdana i sigurna za investitore

Kako je javila Radio-televizija Srbije (RTS), premijer Srbije Ivica Dačić je investitorima na juče održanom formu predstavio mogućnosti za ulaganja u Srbiju i upoznao ih sa promenama koje se očekuju u zemlji, kao što su smanjenje birokratske procedure i poreska reforma.

Na forumu je učestvovalo oko 50 kompanija, a premijer je imao priliku da razgovara sa predstavnicima vodećih kompanija koje se bave eksploatacijom ruda "Friport" i "Ševron" ("Freeport-McMoRan Copper and Gold Inc." i "Chevron's North America Exploration & Production").

"Friport je najdalje otišao u saradnji sa Srbijom, on već ima svoja istraživanja u Srbiji, ovde je reč o tome da dođe do eksploatacije te rude koja je otkrivena", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima komapnija "Ševron" je zainteresovana za ekspoloataciju uljnih škriljaca kod Aleksinca.

Gradonačelnik Nju Orleansa Mičel Lidriju orhrabirio je ovakav direktan način privlačenja investicija i ponudio dugoročnu ekonomsku saradnju.

On je nevao da sa "Srbijom ima dosta zajedničkih interesa" i da je zato neophodno da Amerika poboljša saradnju preko svojih gradova.

Takođe, Dačić je imao susrete i sa šefom policije države Luizijana Majklom Edmondsonom i šefom policije Nju Orleansa Ronalom Serpasom.

Premijer Srbije će u pratnji ambasadora Srbije u Vašingtonu Vladimira Petrovića danas posetiti brodogradilište i luku u Nju Orleansu, koja je jedna od najvećih rečnih luka u Americi.

Ovo je druga zvanična poseta Dačića ove godine Americi.

Prethodno je premijer u maju boravio u SAD-u kada se sreo sa predstavnicima brojnih kompanija i posle čega je dogovorena saradnja u oblasti informacionih tehnologija.

Izvor: B92

Pogledajte još