Protest Albanaca u Njujorku zbog Đukanovića

Kako se navodi, organizacije “Malsia e madhe”, “Dede Gjon Luli” i “Albansko-američki front” pozvali su predstavnike dijaspore da okupljanjem pokažu kako nisu zadovoljni politikom Đukanovića prema Albancima u Crnoj Gori.

Protest će početi ispred zgrade UN, nastaviti se pred crnogorskim konzulatom u Njujorku, a kulminirati pred hotelom “Cipriani” gde NAAC organizuje godišnje okupljanje u čast pojedincima koji su na jedinstven način pomogli albanskom narodu.

“Protestujemo što tako značajna organizacija, kakva je NAAC, na godišnju svečanost poziva Djukanovića koji slovi za političara koji vodi antialbansku politiku koje se nikad nije odrekao. On je jedan od glavnih ideologa pritisaka na Albance u Crnoj Gori kroz policiju, sudove i državne institucije”, navodi se u reagovanju dela albanskih organizacija u SAD.

Osim Đukanovića, na svečanost u Njujorku pozvani su i ambasador Crne Gore u SAD Srđan Darmanović i ambasador pri UN Milorad Šćepanović.

Na godišnje okupljanje albanske dijaspore , izmedju ostalih, pozvani su premijer i predsednik Albanije Edi Rama i Bujar Nišani, kosovski premijer Hašim Tači, a večeri bi trebalo da prisustvuje i pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Riker, kao i nekoliko kongresmena poznatih po saradnji sa albanskom dijasporom.

Đukanović će danas govoriti na generalnoj debati 68. zasedanja Generalne skupštine UN.

Blic

Pogledajte još