Za osam meseci poginulo 14, povređena 74 vozača traktora

Agencija u jeku sezone jesenjih poljoprivrednih radova, zbog povećanog broja traktora i poljoprivrednih mašina na putevima u zemlji, ukazuje na bitne elemente koji mogu znatno smanjiti broj saobraćajnih nezgoda sa traktorima i stradanje traktorista.

Ukoliko je to moguće, vozačima traktora preporučuje se da se vozilima kreću po atarskim putevima, u naseljima putevima i ulicama nižeg ranga, a poželjno je da što je više moguće izbegavaju glavne saobraćajnice i prometne putne pravce.

Ne smeju se kretati brže od 40, odnosno 30 kilometara na čas, ukoliko se u priključnom vozilu koje vuče traktor prevozi najmanje jedno lice.

Traktor sme da vuče samo priključno vozilo za traktor, a na njemu se može prevoziti najviše pet osoba.

Oni ne smeju stajati ili sedeti na stranicama karoserije, na nestalnom teretu ili teretu koji prelazi visinu tovarnog sanduka.

Mlađi od 14 godina smeju se prevoziti, samo moraju biti u pratnji punoletnih osoba.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima definisano je da traktor mora imati uključeno žuto rotaciono ili trepćuće svetlo u noćnim uslovima saobraćaja, u uslovima smanjene vidljivosti i kada ima priključke za izvodjenje radova na najisturenijoj tački tih uredjaja.

Od velike važnosti za bezbednost je ispravnost svih svetlosnih uredjaja, da bi traktor drugim učesnicima u saobraćaju bio vidljiv, a važna je i redovna provera ispravnosti uredjaja za upravljanje i zaustavljanje.

Ono što u velikom broju situacija spasava život, a Zakonom je obavezno, je posedovanje kabine ili zaštitnog rama na traktoru.

Traktor i priključna vozila za traktor moraju biti registrovani, odnosno moraju posedovati registracionu nalepnicu, koja se izdaje na godišnjem nivou nakon izvršenog obaveznog tehničkog pregleda.

U kišnom periodu, traktorima se ne retko iznosi blato na glavni put, što često dovodi do saobraćajnih nezgoda.

Zato je važno da pre uključenja na glavni put vozači traktora skinu blato sa pneumatika traktora i priključnog vozila.


"Ostale učesnike u saobraćaju podsećamo da je na putevima kojima se kreću traktori i poljoprivredne mašine od velikog značaja poštovanje ograničenja brzine kretanja, preticanje tih vozila na mestima gde je to dozvoljeno i bezbedno, kao i veća opreznost s obzirom da veliki broj tih vozila nije obeležen na odgovorajući način, nije dovoljno vidljiv, gabaritan je i sporo se kreće",
navedeno je u saopštenju.

U Srbiji u prvih osam meseci ove godine poginulo je 14 i povredjena su 74 vozača traktora.


"Ne dozvolite da se ovaj broj u sezoni važnih radova u poljoprivredi poveća i da vi budete vinovnik ili učesnik saobraćajne nezgode",
poručuje se u saopštenju.


"Poštujte propise, ne samo da biste izbegli plaćanje kazne za prekršaje koje za vozače traktora, zavisno od težine prekršaja, iznose od tri do 30.000 dinara, nego da biste zaštitili svoj i živote drugih ljudi",
dodaje se u saopštenju.

Blic

Pogledajte još