Ružić: Nismo valjda toliko homofobični da ne može da se održi jedan LGBT skup?

Ružić je za B92 podsetio da su otkazani i svi drugi skupovi koji su bili najavljeni za danas i da je najvažnije da se sačuva pravo svakoga na ličnu bezbednost.

"Smatram da, s jedne strane, ovo može da se definiše kao jedna propuštena prilika, ali je takođe i jasan signal da i LGBT zajednica i Vlada Srbije, koja jeste posvećena daljem procesu evropskih integracija, treba da remodeluje čitavo društvo, dakle pristup ovom pitanju, kako ne bi samo jedan dan u toku godine bio dan kada se o tome razgovara, i kako se ne bi koristio za realizaciju raznih finansiranih projekata"
, rekao je Ružić.

On je naveo da je neophodan strateški model pristupa navedenom pitanju, kako bi se na "relaksiran način rešilo pitane poštovanja osnovnih ljudskih prava i prava na različitost, koji su inkorporirani u Ustavu Srbije".

Noćni prajd u Beogradu


"Siguran sam da želimo da pokažemo ono što zaista jesmo kao društvo, a to je da nismo u toj meri homofobični da nije moguće napraviti jedno okupljanje građanki i građana Srbije", rekao je Ružić.

On je napomenuo da država jeste u obavezi da garantuje nekome pravo koje želi da ostvari, ali da je njen prioritet garantovanje bezbednosti građanima, što je u ovom slučaju prevagnulo.

Ružić je rekao i da su sagovornici iz EU veoma dobro upoznati s onim što se dešavalo ovih dana u Beogradu, a da će on svoju energiju uložiti da se napravi iskorak sa nivoa na kojem se trenutno nalazi naša država.

"Ne smatram da je to problem koji ima ekskluzivitet u samom procesu pristupanja Evropskoj uniji"
, dodao je on, rekavši da je to pre svega "naše unutrašnje političko pitanje da poštujemo najviši pravni akt države, koji je kompatibilan evropskim vrednostima".

On je ponovio da je imao želju da se, zajedno sa šefom pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanjom Miščević, pojavi na Paradi, kako bi afirmisao ono što stoji u Ustavu, jer je to vrednosti sistem koji treba da baštinimo.


Blic

Pogledajte još