Odalović: Što pre rešiti sporna pitanja povodom izbora na KiM

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović kaže, povodom trilateralnog susreta u Briselu, da je neophodno da se pitanja, koja u ovom trenutku značajno utiču na regularnost lokalnih izbora na Kosovu, što je moguće brže razreše.

Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da teku rokovi i da se bliži 3. novembar, kada bi trebalo da budu održani lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, a mnogo toga što je Priština preuzela kao obavezu do sada nije uradila.

Skandalozna je zabrana Prištine o odlasku na Kosovo premijera Dačića, koji je jedan od potpisnika briselskog sporazuma i zagovornik da se Srbi kroz lokalne institucije na određen način integrišu u kosovsko društvo i da se podrže Srbi da izađu na izbore, rekao je Odalović.

Odalović očekuje da se razreši pitanje Centralne izborne komisije, jer je obaveza Prištine da predstavnik Srba bude u toj komisiji koja sada drži sve u svojim rukama, najdirektnije kreira buduće izbore i može značajno da utiče na njihovu regularnost, odnosno neregularnost.

"Samovolja i bahato ponašanje kosovskih institucija i njihova odluka da se zabrani dolazak u Štrpce premijeru je najdirektnija opstrukcija sprovođenja izbora"
, ocenio je Odalović i dodao da je "Srbija time što je htela da bude prisutna u oličenju premijera htela da pošalje najjasniju poruku da podržava izbore".

Odalović je rekao da su izbori ključna tačka briselskog sporazuma i ukoliko se izbori sprovedu onako kako je dogovoreno, da Srbi izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike i da se stvori zajednica srpskih opština.

"Nijedna obaveza koju je Srbija preuzela iz Briselskog sporazuma nije ostala nerealizovana"
, naglasio je Odalović.

Izvor: RTS

Pogledajte još