SB Ujedinjenih nacija jednoglasan - NATO ostaje u Avganistanu

U rezoluciji koju je usvojio Savet bezbednosti navedeno je da situacija u Avganistanu "i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti", prenela je agencija AP.

Savet je izrazio ozbiljnu zabrinutost za bezbednost u toj zemlji, ukazavši na nastavljanje nereda i terorističkih aktivnosti talibana, al-Kaide i drugih ilegalnih i ekstremističkih grupacija, kao i kriminalaca i ilegalnih trgovaca drogom.

Talibani su poslednjih meseci pojačali napade, želeći da iskoriste povoljnost povlačenja stranih trupa. Avganistanske snage su u junu preuzele nadležnost za bezbednost širom zemlje, ostavivši Međunarodnim snagama za bezbednosnu pomoć (ISAF) samo nadležnost pružanja podrške.

Snage ISAF su dramatično smanjene jer se ta misija priprema za odlazak - sa 130.000 pripadnika pre dve godine, na nešto više od 87.000 na dan 1. avgusta, uključujući 60.000 Amerikanaca.

Savet bezbednosti je produžio mandat ISAF do 31. decembra 2014, poslednjeg dana za transfer pune odgovornosti za bezbednost vladi Avganistana.

Izvor: BLIC

Pogledajte još