Apelacioni sud pravosnažno oslobodio Jezdimira Vasiljevića

Vasiljević je za prisvajanje više od 58 miliona maraka, odnosno više od 29 miliona evra, osuđen je 20. februara na pet godina zatvora, koliko je proveo iza rešetaka, pa je posle presude je izašao na slobodu.

Vasiljević i ostali okrivljeni bili su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, a to delo je izbrisano iz krivičnog zakonodavstva i prekvalifikovano u zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Apsolutna zastarelost tog krivičnog dela nastupila je u martu, pa je Apelacioni sud prvostepenu presudu preinačio i odbio optužbe prema okrivljenima, navodi se u saopštenju tog suda.

Pored Vasiljevića, na pet godina zatvora prvostepeno je bio osuđen i direktor Banke privatne privrede iz Podgorice Milorad Vukotić, dok su Vasiljevićev zet Dragan Antonijević, savetnik za dinarsku štednju Ljubivoje Šundić i advokat Stevan Protić oslobođeni optužbe.

Sudija Višeg suda Slađana Marković rekla je prilikom izricanja prvostepene presude da je sud utvrdio da su Vukotić i Vasiljević organizvoali piramidalnu štednju i pribavili protivpravnu imovinsku korist.

- Sud na osnovu dokaza nije utvrdio da su Antonijević, Šundić i Protić učestvovali u kreiranju kamatne politike i prisvajali novac iz trezora - rekla je sudija Slađana Marković.

Izvor: Beta

Pogledajte još