Praziluk pun vitamina

Vrsta luka poznata kao praziluk najviše se jede u ovom periodu godine. Osim što je ukusan i hranljiv, sadrži svega 27 kalorija, a budući da obiluje vodom (85 procenata), odličan je i diuretik. Jede se svež, a može i da se dinsta, dodaje u čorbu, salate, slane pite, idealan je za masna jela jer olakšava varenje. Sadrži u većoj količini mineral kalijum i natrijum, a svaki deo ovog povrća pojednako je ukusan i zdrav.

Beli deo obiluje prirodnim šećerima fruktozom i saharozom, zato ima pomalo sladak, aromatičan ukus. Zeleni deo biljke, konkretno stabljika, bogat je vitaminima i aktivnim supstancama koje podižu imunitet, pa je naročito važno da se jede u hladnom periodu godine kada smo češće na udaru virusa, a nutricionisti savetuju da se jede svež ili da se vrlo kratko izdinsta na vodi ili ulju kako ne bi isparile hranljive supstance, pre svega vitamini C i A.

Ova vrsta luka je naročito bogata celulozom, tako da olakšava varenje i stimuliše pražnjenje creva, a medicinska istraživanja su pokazala i da pomaže kod alergije, anemije, astme, ateroskleroze, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka apetita, depresije, impotencije, kamena u bubregu, kašlja, prevencije i lečenja kancera, neplodnosti, povišenog holesterola, prehlade i gripa, problema sa jetrom i štitnom žlezdom... Za obloge se koriste listovi i isitnjen beli deo. Nutricionisti ga obavezno prepručuju gojaznim osobama, jer odlično može da zasiti. Idealan je za doručak, lagan ručak i večeru, a ne postoji bojazan od gojaznosti.

Izvor: Novosti

Pogledajte još