Mesi, Riberi i Ronaldo u trci za Zlatnu loptu

Najboljeg fudbalera sveta, koji će dobiti Zlatnu loptu, biraju treneri, kapiteni i novinari, a ceremonija će se održati 13. januara sledeće godine u Cirihu. Takođe, tada će biti izabrani najbolji trener i najbolja fudbalerka.

Riberi je proglašen za najboljeg igrača Evrope za sezonu 2012/2013, nakon što je predvodio Bajern iz Minhena do tri trofeja u sezoni - Lige šampiona, Bundes lige i Kupa Nemačke i jedan je od najozbiljnijih kandidata za Zlatnu loptu.

Fudbaler Barselone Lionel Mesi je prethodne četiri godine osvajao Zlatnu loptu. On je krajem prošle sezone bio povređen i nije mogao da pomogne klubu da pobedi Bajern u polufinalu Lige šampiona.

Fudbaler Reala Ronaldo je svake godine, posle dobrih igara u najužem izboru za trofej, Brazilac Nejmar je ove sezone prešao iz Santosa u Barselonu i već je postigao gol u "el klasiku".

Među nominovanima su i napadač Liverpula Luis Suares, fudbaleri Pari Sen Žermena Edison Kavani, Zlatan Ibrahimović i Tijago Silva, fudbaler Monaka Radamel Falkao, Eden Azar iz Čelsija, fudbaleri
Barselone Ćavi i Andres Inijesta, kao i igrači Bajerna iz Minhena Filip Lam, Tomas Miler, Manuel Nojer, Arjen Roben i Bastijan Švajnštajger.

Takođe, kandidati za Zlatnu loptu su i napadač Borusije iz Dortmunda Robert Levandovski, igrač Arsenala Mesut Ozil, fudbaler Juventusa Andrea Pirlo, igrač Mančester sitija Jaja Ture i fudbaler Mančester junajteda Robin van Persi.

Početkom decembra FIFA će saopštiti imena trojice fudbalera koji su osvojili najviše glasova i ušli u najuži izbor za osvajanje Zlatne lopte.

Među 10 nominovanih trenera nalaze se bivši treneri Mančester junajteda Aleks Ferguson i Bajerna iz Minhena Jup Hejnkes, koji su na kraju prošle sezone završili karijere.

Za prestižnu titulu bore se i Karlo Ančeloti iz Real Madrida, Rafael Benites iz Napolija, trener Juventusa Antonio Konte, selektor fudbalske reprezentacije Španije Visente del Boske, trener Borusije iz Dortmunda Jirgen Klop, trener Čelsija Žoze Morinjo, selektor Brazila Luis Felipe Skolari i Arsen Venger iz Arsenala.

Beta

Pogledajte još