Blokada Parlamenta zbog dnevnica?

Nedostatak para u kasi preti da ozbiljno ugrozi rad zakonodavnog doma, a neki poslanici se plaše i da bi zbog ovoga mogao i da "padne" kvorum na novoj sednici koja je zakazana za četvrtak. Naime, nije isključeno da neki poslanici odustanu od dolaska u Beograd pošto ne mogu da naplate troškove putovanja.

Parlamentarac DS Aleksandar Senić rekao je za Novosti da mu za šest radnih dana nisu isplaćeni troškovi dolaska, a na blagajni nije ni dobio odgovor kada će dobiti novac:

"Neki govore da će problem biti rešen sledeće nedelje, a neki kažu da novca neće biti do sledeće godine, odnosno dok ne dobijemo novi budžet. Šta je tačno, ne znam, jer nam se niko nije zvanično obratio".

U Sekretarijatu republičkog parlamenta u utorak ovaj list nije dobio odgovor zbog čega nema novca u skupštinskoj kasi. Generalna sekretarka Jana Ljubičić je kratko rekla za Novosti da ne može da priča, jer je na sastanku sa poslanicima.

Da će parlamentarci iz unutrašnjosti imati problem moglo se naslutiti još sredinom oktobra, kada je na sednici Administrativnog odbora usvajan skupštinski budžet za sledeću godinu.

Tada je Bojan Đurić (LDP) skrenuo pažnju da je od 86 miliona dinara, koliko je predviđeno za troškove putovanja u zemlji tokom 2013, do tada bilo potrošeno više od 84 miliona.

Većina iz unutrašnjosti

Prebivalište u Beogradu ima svega stotinak poslanika Narodne skupštine, odnosno gotovo 150 parlamentaraca dolazi u prestonicu za sednice. Dakle, ako se ne reši pitanje dnevnica, parlament bi mogao da bude paralisan.


Beta

Pogledajte još