Gardijan: Nemačka, Francuska, Španija, Švedska i Britanija zajedno špijuniraju

Špijunske agencije Nemačke, Francuske, Španije i Švedske u poslednjih pet godina su razvile tehnike za masovno nadgledanje Interneta i telefonskog saobraćaja u saradnji sa Britanijom, piše danas "Gardijan", pozivajući se na dokumenta bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena.

Kako prenosi AFP, ovaj izveštaj mogao bi sada da dovede u neprijatnu situaciju vlade evropskih zemalja, posebno Nemačke i Španije, koje su oštro osudile ranije izveštaje da je američka NSA špijunirala njihove građane i lidere s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na čelu.

Britanska obaveštajna agencija Državni komunikacioni štab (GCHQ), koja blisko sarađuje s američkom Nacionalnom bezbednosnom agencijom (NSA), imala je jednu od vodećih uloga u tome da pomogne drugim zemljama da zaobiđu zakone kojima se ograničava špijuniranje.

U izveštaju "Gardijana" navodi se da su obaveštajne službe evropskih zemalja zajedno vršile nadzor direktno prisluškujući komunikacije preko optičkih kablova, koji prenose globalni internet saobraćaj i telefonske razgovore i kroz tajne odnose sa telekomunikacionim kompanijama.

Britanski list piše da je GCHQ u pregledu aktivnosti evropskih obaveštajnih službi iz 2008. godine naveo da nemačka Federalna obaveštajna služba BND prisluškuje optičke kablove i ima "veliki tehnološki potencijal i dobar pristup centralnom čvorištu interneta", dok britanski špijuni pomažu Nemcima da promene ili zaobiđu zakone koji ograničavaju špijuniranje.

"Gardijan" piše i da je pohvaljena francuska Generalna direkcija za spoljnu bezbednost (DGSE) koja je sarađivala sa Britancima u razbijanju internet šifri i došla do korisnih informacija od neimenovanih telekomunikacionih firmi.

Pored toga, u tom izveštaju se navodi da špijuniranju doprinosi i španski Nacionalni obaveštajni centar (CNI) kroz blizak odnos sa jednom neimenovanom britanskom firmom.

Švedska je, kako "Gardijan" piše, dobila pohvalu od Britanije, jer je 2008. usvojila zakon kojim je odobreno prisluškivanje razgovora optičkim kablovima.

Izvor: B92

Pogledajte još