Odlučeno: Srpski i ćirilica izbačeni iz Statuta grada Vukovara

Odluka je doneta većinom glasova odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, protiv su bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ), dok je osam odbornika Socijaldemokratske partije (SDP)bilo uzdržano, javila je Hina.

Statut grada Vukovara poslednji put je menjan 2009. godine.

Od 29 odbornika u tadašnjem vukovarskom Gradskom veću za uvođenje dvojezičnosti glasali su odbornici HDZ-a i tadašnjeg HSP-a, zatim SDŠ-a, dok je SDP bio protiv.

Do predloga promene Statuta došlo je nakon što su protivnici ćirilice u više navrata sklanjali ili lomili dvojezične natpise sa zgrada lokalne samouprave u tom gradu.

Skinuta tabla sa zgrade srpske manjine u Varaždinu

Sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine u Varaždinu uklonjena je dvojezična tabla, a varaždinski gradonačelnik Goran Habuš oštro je osudio taj čin i istakao da ne veruje da je to učinio neki Varaždinac.

Tablu, sa latiničnim i ćiriličnim natpisom, nepoznati počinitelj uklonio je u nedelju poslepodne, potvrdila je portparol varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić.

Predsednik Veća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić rekao je agenciji Hina da u Varaždinu dosad nije bilo izgreda usmerenih protiv srpske manjine. U Veću su zgroženi tim događajem jer, naglasio je, iako u tom gradu Hrvati čine 98 odsto stanovništva, radi se o sredini koja je oduvek smatrana otvorenom i multietničkom.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš danas je rekao novinarima da je neprijatno iznenađen tim činom.

"Varaždin koji za sebe smatra da je građanski, evropski grad, koji poštuje raznolikosti, ne može sebi ovako nešto da dopusti. Oštro osuđujemo ovaj čin i teško mi je da verujem da ga je počinio neko od Varaždinaca"
, kaže Habuš.

On ne veruje da se “Vukovar preselio u Varaždin”, već da je “neko kroz medijsku pompu i sve što se događa u Vukovaru, iz obesti, u trenutku slabosti, učinio nešto za šta nema potrebe, bar ne u Varaždinu”.

U Varaždinu živi 380 pripadnika srpske nacionalne manjine.

Incident i u Osijeku

Pre desetak dana i u Osijeku je sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine skinuta dvojezična tabla, koja je ubrzo ponovo postavljena.
Skidanje dvojezičnih tabli počelo je u Vukovaru i to nasilno, početkom septembra, odmah po njihovom postavljanju, kada je štab za odbranu hrvatskog Vukovara organizovao proteste. Kasnije su i u tom gradu table u potaji skidane, a policija ih je ponovo postavljala.

Izvor. Blic

Pogledajte još