Plovili smo i pevali sa Zvonkom Bogdanom (VIDEO)

Praksa iz prethodnih godina je, doduše, promenjena, pa sada novinari nisu imali izlet do salaša i vinarije, već je Zvonko sa svojim tamburašima došao u glavni grad i priredio „sedmoj sili“ lepo popodne uz krstarenje Savom i Dunavom. Kralj panonske šansone će nastupajućim koncertom obeležiti 45 godina diskografskog rada, a zapevao je, po običaju, i pred novinarima. Na repertoaru su se našle „Ova pisma refren nema“ (pogledajte snimak ispod), „Vratiće se rode“, „Evo banke, cigane moj“...

Zvonko se prisetio da mu je prva ploča u karijeri bio EP snimljen uz pratnju tamburaškog orkestra legendarnog Janike Balaža, objavljen 3. decembra 1968, na kome je jedna od pesama bila njegov autorski prvenac "Svake noći tebi pevam".

"'Nju sam posvetio velikom promoteru srpske narodne muzike Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Njegov tercista Branko Belobrk je bio moj prvi kapelnik i zahvaljujući tom gospodinu ušao sam u svet najeminentnijih ljudi koji su se bavili izvornom narodnom muzikom, gradskim pesmama i romansama. Ostao sam u tom fahu, i kad sam shvatio odatkle sam, odakle potičem, počeo sam se baviti prikupljenjem izvorne muzike", rekao je Zvonko.

(old_image)

Pošto nije bio zadovoljan samo prikupljanjem starih pesama, okušao se i kao autor, a za prvi pokušaj "Svake noći tebi pevam" kaže: "To je moja nezvanična prva kompozicija, zato što je nikad nisam potpisao, jer me bilo sramota. "Ej salaši na severu Bačke' napisao sam 16. februara 1971, nju sam morao da potpišem i tad nastaje moj autorski period".

Predstavnik Sava centra Vuk Žugić istakao je da je "ono što je za srpsku kulturu bio Vuk Karadžić, za muziku Panonije je Zvonko Bogdan. On je sakupio toliko lepih pesama, snimio ih, i one su postale svojina svih nas".

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Sava centra, u prodavnici Jugoton (Nušićeva 27) i preko mreže Eventim po ceni od 1.300, 1.600, 1.900 i 2.100 dinara.

Pogledajte još