Đaci bojkotuju nastavu zbog azilanata

Kako su javili lokalni mediji, bojkot su organizovali njihovi roditelji, koji su zajedno sa meštanima Bogovađe i okolnih sela u subotu protestovali i tražili od države da hitno reši problem azilanata.

Sa današnje sednice Opštinskog veća u Lajkovcu, kojoj su prisustvovali i predstavnici mesne zajednice u Bogovađi, meštanima je upućen apel da prekinu bojkot nastave.

Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poslato je nekoliko zahteva, među kojima i onaj da u roku od pet dana počnu rešavanje problema azilanata.

Traži se i da Komesarijat za izbeglice stavi van snage oglas kojim je do 22. novembra zainteresovanima omogućeno da konkurišu za izdavanje objekata za smeštaj azilanata za koje nema mesta u Centru za azilante u Bogovađi.

Taj centar otvoren je sredinom 2001. godine zbog prebukiranosti sličnog centra u Banji Koviljači, i u njemu ima mesta za 170 osoba.

U subotu, prilikom podele lanč paketa za obrok toga dana, izveštači sa protesta izbrojali su da je bilo više od 300 azilanata van centra.

Oni se snalaze po šumama, a nije retkost da obijaju prazne vikendice kako bi se sklonili od hladnoće.

Centar u Bogovađi otvoren je kao "privremeno rešenje" u prostorijama odmarališta za decu Crvenog krsta iz Beograda, a pokušaj države da se u Vrbici, kod Mladenovca, u nekadašnjem vojnom kompleksu, reši problem trajnog smeštaja azilanata nije realizovan zbog protesta meštana.

U lajkovačkom selu Vračević tokom prošle jeseni i zime radio je privremeni centar za smeštaj azilanata ali je on zatvoren minulog proleća, takođe zbog protesta meštana, koje je podržala lokalna samouprava.

izvor: B92

Pogledajte još