Na inicijativu Sergeja Trifunovića: Predloženo osnivanje fonda za lečenje dece

Skupštinski Odbor za zdravlje i porodicu, na predlog glumca Sergeja Trifunovića, podneo je inicijativu predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću da se formira humanitarni fond za decu čije lečenje ne pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Predsednik Odbora Dušan Milisavljević rekao je da je o ideji glumca Trifunovića, sa kojim je održao zajedničku konferenciju za novinare u parlamentu, razgovarao sa predsednikm parlamenta, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta.

Milisavljević je najavio da će u narednih desetak dana sa predstavnicima ministarstava zdravlja, finansija i pravde razgovarati o zakonskim mogućnostima da se taj fond formira.

"Danas sam sa predsednikom parlamenta razgovarao o tome da se napravi jedinstveni fond koji bi bio potpuno transparentan, a u kojem bi bili roditelji bolesne dece, predstavnici medija, Sergej Trifunović i ljudi koji su pokrenuli Srbiju u humanitarnim akcijama, kao i predstavnici Minstarstva zdravlja”", rekao je Milisavljević novinarima.

To je, kako je istakao, bila i ideja blogera i građana koji su svoju humanist pokazali kada su prikupljali pomoć za lečenje male Tijane Ognjanović.

Prema njegovim rečima, ideja je da se fond puni iz donacija građana, ali i planski, na primer štampanjem poštanskih markica, kao što je bio slučaj kad je zidan Hram svetog Save u Beogradu, oporezivanjem sa po dva dinara nekih gaziranih pića, masne i nezdrave hrane, ili oduzetu robu od kriminalaca usmeriti u fond.

Trifunović je naglasio da mu je drago što postoji politička volja da se osnuje takav fond za lečenje dece, koji je okarakterisao kao “nužno zlo do postizanja krajnjeg cilja, a to je popravljanje zdravstvenog sistema”.

Poznati glumac je istako da su poslanici, bez obzira kojoj stranci pripadaju, shvatili da od političkih trvenja narod može samo da pati i da su političari tu da bi služili ljudima.

"U ovom slučaju - deci, jer su to naši najveći ljudi. Da bi se oformio jedan institut za transplantaciju, za njegovo opremanje od poda do plafona treba 15 miliona evra, to je cifra od '15 malih Tijana' koje smo prikupljali pre nekoliko meseci", rekao je Trifunović.

Prema njegovoj oceni, nije poenta da se samo skuplja novac da bi se slala deca negde u inostranstvo na lečenje, već da se sa tom decom šalju i domaći stručnjaci da tamo nešto nauče i vrate se u Srbiju, da se ulaže novac u zdravstvo kako bi se takve operacije obavljale u zemlji.

"To je krajnja instanca i poenta priče", zaključio je Trifunović.

Izvor: RTS

Pogledajte još