FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Šimunića

"Potvrđujemo da smo pokrenuli disciplinski postupak protiv Šimunića", navodi se u saopštenju FIFA.

Šimunić je u utorak uveče, posle utakmice i pobede protiv Islanda od 2:0, u baražu za Svetsko prvenstvo 2014. godine, na Maksimiru sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem "Za dom!", na šta su mu navijači uzvraćali "Spremni!".

Kapiten Dinama iz Zagreba juče je rekao da nije hteo da se meša u politku, već da proslavi uspeh reprezentacije i da je to uradio jer voli svoj narod i svoju zemlju.

Šimunić bi mogao da bude kažnjen suspenzijom od šest utakmica, a Fudbalski savez Hrvatske novčano ili igranjem utakmica reprezentacije bez publike.

Hrvatsko javno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv Šimunića i izreklo mu kaznu od 3.000 evra, jer je "raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao druge učesnike javnog okupljanja".

Šimunić je prijavljen i Etičkom odboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

U prošlosti je bilo mnogo takvih slučajeva, a među najpoznatijima su incidenti Paola di Kanija i grčkog fudbalera Jorgosa Katidisa.

Di Kanio je u decembru 2005. godine kada je igrao za Lacio, posle pobede protiv Livorna salutirao s visoko podignutom rukom, zbog čega je kažnjen jednom utakmicom suspenzije i sa 10.000 evra. Takođe je jednom prilikom rekao: "Ja nisam rasista nego fašista".

U aprilu ove godine fudbaler AEK-a iz Atine Jorgos Katidis proslavio je gol nacističkim pozdravom, zbog čega ga je Savez kaznio s pet utakmica suspenzije, 1.000 evra i doživotnom zabranom igranja utakmica u reprezentaciji Grčke.

U oktobru 1996. godine tadašnji golman Aston Vile Australijanac Mark Bosnić salutirao je ispred tribine na kojoj su bili smešteni navijači Totenhema. On se odmah izvinio, rekavši da je u pitanju "neslana šala".

Beta

Pogledajte još