Zdrava hrana: 12 namirnica koje će vam smanjiti apetit i pomoći da prevarite glad

Bademi
Po koji put ih hvalimo! Samo šačica badema bogat je izvor antioksidanata, vitamina E i magnezijuma. Bademi povećavaju osećaj sitosti i pomažu u regulisanju telesne mase. Ako ste pod stresom, telo žudi za slatkim i masnim – bademi su i tada najbolje rešenje!

Kafa
Iako od više šoljica kafe možete postati nervozni i razdražljivi, umerena količina kafe pojačava metabolizam i potiskuje apetit. Tajna je u kofeinu i antioksidansima. Samo nemojte da pokvarite dobre efekte s previše šećera ili šlaga! Probajte, za promenu, kafu bez dodataka. Osetite njen pravi ukus!

Đumbir
Po ko zna koji put se ova namirnica nalazi na listi onih koje su dobre za nešto. Vekovima su mnoge kulture koristile koren đumbira za dobro varenje. Đumbir deluje kao stimulans koji daje telu energiju i podstiče varenje.

Jabuke
Vredi ponoviti da jabuke svih sorti suzbijaju glad jer su pune rastvorljivih vlakana i pektina koji pomažu da se osećamo puni. Jabuke takođe regulišu nivo šećera i pojačavaju energije u organizmu. Konačno, jabuke zahtevaju dosta vremena za žvakanje čime telo dobija više vremena da shvati da više niste gladni.

Jaja
Istraživanja su pokazala da jaje ili dva za doručak pomažu osećaju sitosti tokom 24 sata više od peciva s istom količinom kalorija. U jednom istraživanju utvrđeno je da su osobe koje su jele jaja konzumirale 330 kalorija manje tokom dana nego osobe koje su dan započele pecivom.

Voda
Nauka tvrdi da ćete apetit ukrotiti sa čašom ili dve vode! U jednom istraživanju pokazano je da su osobe koje su pile dve čaše vode pre obroka jele između 75 i 90 manje kalorija u obroku od onih koji nisu pili vodu!

Čorba od povrća
Vruća supa ili čorba od povrća može da vam ukroti glad uz minimalnu količinu kalorija. Pokušajte da pojedete manji tanjir čorbe pre sledećeg obroka ili, što je još bolje, jednostavno pojedite veliki tanjir čorbe kao glavno jelo!

Zeleni čaj
Opet on! Ako niste ljubitelj kafe, pokušajte sa šoljicom vrućeg zelenog čaja. Zeleni čaj može da vam pomogne da zaustavite potrebu da nešto pregrizete, a nutricionisti tvrde da katehini u zelenom čaju inhibiraju pretvaranje glukoze u masne ćelije, što usporava rast šećera u krvi. A kada je nivo šećera u krvi stabilan, takva je i glad!

Crna čokolada
Volite čokoladu, ali ne možete da se kontrolišete? Pokušajte, ako možete, polako sa dve kockice tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa. Samo tamna čokolada pomaže u smanjivanju gladi, jer gorak ukus signalizira telu da smanji apetit.

Zeleno lisnato povrće
Ako ste u potrazi za visoko hranljivim namirnicama koje će vas držati satima sitim, onda je pobednik zeleno lisnato povrće. Kelj, spanać, blitva (ako ih jedete sirove ili skuvane s dodatkom maslinovog ulja) uspešno blokiraju i najveću glad.

Cimet
Pospite malo cimeta na žitarice, zobenu kašu, voćnu salatu ili kafu, jer ovaj začin, poput klinčića i đumbira, pomaže da se snizi nivo šećera u krvi, što pomaže u kontroli apetita!

Salata
Ako želite da zadržite glad pod kontrolom, pojedite malu salatu prije obroka. Mala činija povrća dovoljna je da mozak primi signal da ste dobili potrebne kalorije. Budući da je potrebno oko 15 minuta da želudac pošalje signal mozgu da ste puni, počnite s malim salatama prije obroka.

Izvor: Namirnice.ba

Pogledajte još