Azilanti bez hrane i ogreva: Meštani blokirali put

U međuvremenu, kako je za B92 potvrđeno u Centru za pomoć tražiocima azila, u selu Vračević u dve privatne kuće više od 100 azilanata je bez hrane i ogreva, jer meštani i dalje onemogućavaju pristup selu.

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Radoš Đurović osudio je ponašanje pojedinaca iz mesne zajednice Vračević i pozvao državu da pomogne azilantima.

"Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila oštro osuđuje sprečavanje dostave hrane tražiocima azila smeštenim u selu Vračeviću od strane pojedinih lokalnih građana iz Vračevića i poziva državu da pod hitno preduzme sve potrebne mere da zaštiti i spase tražioce azila smeštene u Vračeviću", rekao je Đurović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u noći između četvrtka i petka.

Đurović je pozvao državu da tražiocima azila obezbedi hranu, pravo na slobodu kretanja i smeštaj i garantuje im bezbednost.

Član Saveta mesne zajednice Vračević, Živomir Žujović, rekao je Tanjugu da je okupljanje vid protesta i način da se meštani tog sela izbore za svoja prava i najavio da će prekinuti blokadu ukoliko privremeni azil bude dislociran na drugu lokaciju.

U suprotnom, meštani će u nedelju blokirati Ibarsku magistralu

"U našem selu na nasilan način je useljeno od 120 do 150 tražilaca azila u jednu veću i jednu manju porodičnu kuću", rekao je Žujović.

Prema njegovim rečima, u tim porodičnim kućama nema osnovnih uslova za život ljudi i postoji veliki rizik od pojave zaraznih bolesti zbog nehigijenskih uslova.

On je rekao i da ih je u toku dana posetio i komesar za izbeglice Vladimir Cucić i predstavnici opštine

"Imamo njihovo obećanje da će ovaj privremeni azil biti dislociran na drugu lokaciju. Čim se to desi prekidamo blokadu, a ako se ne desi, u nedelju idemo da blokiramo Ibarsku magistralu", rekao je Žujović koji je demantovao pojedine navode da meštani sprečavaju doturanje hrane i vode azilantima.

Beogradski mediji preneli su danas da meštani Vračevića blokiraju od noćas sve prilaze selu Bogovođa, gde se nalazi centar za azilante, onemogućavajući im dopremanje hrane.

Kako je navedeno, meštani Vračevića propuštaju samo vozila Hitne pomoći, a na blokadu su se odlučili pošto je suprotno odlukama vlade u njihovo selo u dve kuće prošle noći smešteno, kako tvrde, 180 azilanata.

Blokada lokalnog puta je usledila nakon celodnevne drame azilanata iz Avganistana, Pakistana i drugih država, kojima grupa meštana nije dozvolila da se usele u barake nedaleko od Obrenovca.

Drama je okončana noćas tako što su oni privremeno smešteni u hotel "Obrenovac".

Meštani sela Ušće juče ujutru blokirali su raskrsnicu puta nadomak Termoelektrane (TE) "Nikola Tesla" nedaleko od Obrenovca ne dozvoljavajući da grupa azilanata bude smeštena u barakama u tom mestu, a jedna od baraka je sinoć bila i zapaljena.

Vlada Srbije je ranije danas najoštrije osudila ispoljeno nasilje i podmetanje požara u objekat namenjen za smeštaj tražilaca azila u Obrenovcu i odredila objekte za njihov privremeni smeštaj.

Vlada je odredila objekat Preduzeća za pružanje ugostiteljskih usluga i trgovinu SAVA -TENT u Obrenovcu, u ulici Miloša Obrenovića 189, za privremeni smeštaj i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova licima koja traže azil u Republici Srbiji.

Tražioci azila biće smešteni i u objekte na teritoriji opština Sjenica i Tutin, na osnovu saglasnosti dobijenih od tih opština.

Izvor: B92

Pogledajte još