U južnoafričkoj Kolevci čovečanstva pronađeno 1.000 ljudskih fosila

Prema pisanju britanskog lista "Gardijan", profesor arheologije Li Berger sa Instituta ljudske evolucije Vits Univerziteta i članovi Rajzing Star ekspedicije pronašli su "dosad najbogatiju riznicu fosila ranih hominida u Južnoj Africi".

"Započeli smo ekspediciju da bi pronašli jedan jedini skelet, a otkrili smo pravo blago", naveo je Berger, dodajući da je juče bio njihov poslednji dana iskopavanja na nalazištu.

"Potrebno je da uskladimo naučni plan i vidimo šta ćemo sa mnoštvom materijala", rekao je on na konferenciji za novinare.

Ekspedicija je skrenula pažnju javnosti još početkom meseca kada je prof Berger postavio oglas tražeći "mršave antropologe, biologe i speleologe koji se ne plaše klaustrofobičnih prostora".

Naime, riznica fosila nalazi se 30 metara ispod zemlje, a do nje se jedino može stići kroz uski prolaz širok 18 centimetara.

Šest međunarodnih naučnika, koji su ujedno i iskusni speleolozi, radili su od 10. novembra, u smenama od četiri do šest sati, na vađenju fosila.

Berger je odbio da novinarima koji su ga saletali pitanjima pruži podrobnija objašnjenja o fosilima, poput starosti, vrsti i broju iskopanih kostiju, ističući da bi to bilo čisto spekulisanje, ali je rekao da je najverovatnije reč o "ranim hominidima".

Ogroman broj pronađenih fosila predstavlja veliki izazov za istraživače. Primera radi, kada je Berger 2008. pronašao skelet pračoveka Australopiteka sedibe, bilo je 250 elemenata za čiji je opis bilo potrebno na hiljade sati rada.

Iako je Rajzing Star ekspedicija - pokrenuta u saradnji između Vits Univerziteta i časopisa "Nacionalna geografija" završena, arheolozi ističu da nisu ni iz daleka iskopali sve fosile.

"Jedva da smo zagrebali površinu. Iskopavanja na ovom lokalitetu će trajati decenijama", rekao je Berger.

"Zatvaramo vrata za sobom, ali ćemo se vratiti", poručio je američki naučnik.

Prostor nazvan "Kolevka čovečanstva" sadrži 36 paleontoloških lokaliteta od kojih je pet upisano na Uneskov popis mesta svetske baštine u Africi jer "zajedno sadrže presudne elemente za definisanje porekla i evolucije ljudi u posljednjih 3,5 miliona godina".

Pored paleontoloških nalaza hominida, na ovim mestima su pronađeni i mnogi fosili sisara, mikro-sisara i kičmenjaka koji pružaju jedinstven uvid u životinjsku evoluciju, ali i ljudske interakcije s njima.

Izvor: Blic

Pogledajte još