Hrvatska ne želi gej brakove

Državna izborna komisija je saopštila ove rezultate na osnovu 32 odsto obrađenih biračkih mesta navodeći da je protiv ustavne definicije braka kao isključive zajednice muškarca i žene glasalo 34,56 odsto birača.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima današnjeg referenduma o braku, u Ustav Hrvatske biće uneta definicija braka kao zajednice muškarca i žene pošto je tako odlučila većina onih koji su izašli na birališta. Građani su se izjašnjavali jesu li za ili protiv ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Ukupno je glasalo 35,64 posto birača, što je najniža izlaznost dosada, navode hrvatski mediji.
Navode da su najveći stepen tolerancije imali građani Rijeke i Pule odnosno da je većina birača tamo bila protiv isključivosti da je brak zajednica samo muškaraca i žene.

Za takvu definiciju koja ne ostavlja prostora za mogućnost gej brakova bili su građani Zagreba, Splita i Osijeka.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je večeras da treba poštovati rezultate na referendumu o braku, ali da oni ne smeju da dovedu do novih podela, posebno ne do toga da se formira politika diskriminacije prema drugačijima.

"Očekujem da rezultati neće biti prepreka da zajedno podržimo zakon koji će garantovati sigurnost istopolnim zajednicama", naglasio je Josipović za Hrvatsku televiziju.

Upitan o prikupljanju potpisa za tzv. referendumu o ćirilici, predsednik Josipović je ponovio da referendum koji bi išao na umanjivanje prava ne bi bio prihvatljiv i da, ako se prikupi dovoljno potpisa, mišljenje treba da da Ustavni sud.

B92

Pogledajte još