Karaburma postala geto, ljudi ne smeju na ulice

Pucnjave, tuče navijača iz suprodstavljenih tabora, obračuni dilera koji se bore za prevlast nad teritorijom i olako potezanje noževa, mesecima unazad su sasvim uobičajene pojave za ovo palilulsko naselje. Dok ostali Beograđani o svemu tome samo čitaju u novinama, oni koji stanuju na Karaburmi, neretko su i svedoci ovih incidenata, budući da njihovi učesnici ne prezaju ni od čega.

- U osnovnoj školi u koju ide moj sin, deci je rečeno da do kraja nastave ne napuštaju školsko dvorište, radi njihove bezbednosti. Ni mi stariji se ne osećamo mnogo lagodnije u ovom kraju - ja izbegavam da odem do trafike čak i po cigarete. Kada se posle posla vratim kući, trudim se da je ne napuštam bez preke potrebe - kaže I. S. koja godinama stanuje na Karaburmi.

Karaburmu loš glas bije još iz doba Miloša Obrenovića, za vreme čije vladavine je ovaj deo grada bio zvanično mesto za pogubljenja osuđenika. Razlika između tog i ovog vremena, međutim, jeste u tome što je Karaburma nekad bila naselje kao i svako drugo, a sada mesto za koje se može reći da je stecište huligana i kriminalaca.

- Koliko ja znam, među njima najviše ima adolescenata. To su momci od dvadesetak godina, koji često i ne izgledaju kao neko ko se bavi mutnim radnjama i kriminalom. Znam za neke koji su došli iz unutrašnjosti i ovde studiraju, ali su u nekom trenutku upali u loše društvo ili su mislili da mogu brzo da zarade neki novac. Najčešće diluju drogu, ali sam čuo da su neki deo i građevinske mafije - priča M. M. koji kaže da nikada nije prisustvovao nijednom od incidenata po kojima je njegov kraj postao poznat.

HRONOLOGIJA NASILJA

7. maj
Uroš Đ. (25) teško je ranjen u Ulici Patrisa Lumumbe. U trenutku kada je izlazio iz kola i krenuo ka ulazu u kom stanuje, na njega je iz pištolja nekoliko puta pucao nepoznati muškarac.

8. maj
Bruno Toševski (27) nađen mrtav u svom stanu u Srnetičkoj ulici. Njega je sa osam hitaca iz pištolja ubio Nikola Stanojević (21) koji se policiji predao kada je u stanu njegovog oca pronađen pištolj kojim je ubijen Bruno.

21. maj
U autobusu na liniji 16, u Ulici Marijane Gregoran, D. O. (22) uboden je nožem ispod rebara s leve strane i u kuk, nakon prepirke sa tri mladića, od kojih je pokušao da odbrani svog druga.

23. jul
Beograđanina I. M. (35) pretukla su dvojica mladića na uglu Mirijevskog bulevara i Višnjičke ulice, kod pogona GSP-a. On je sa povredama glave prevezen u Urgentni centar, a napadači su pobegli.

28. oktobar
Vlado Živković, zvani Vlajko (36), navijač Partizanove grupe Zabranjeni, ubijen je u tuči u dvorištu OŠ „Filip Višnjić“.

Izvor: 24sata

Pogledajte još