Zaštitite se od negativnog raspoloženja

Potrebno je samo da sebe što više izlažete negativnostima iz okruženja, umesto da ih se klonite. Zvuči kontraproduktivno, ali istraživači tvrde da je to jedini delotvoran način.

“Loše raspoloženje usporava razmišljanje”, kaže koautor studije dr Šej Ben Haim, istraživač sa Univerziteta u Tel Avivu.

“Ako pogledate novine pre polaska na posao i vidite naslov o nekoj tragediji, bolje je da pročitate članak do kraja i iznova sebe izložite negativnim informacijama. Tokom dana ćete tako zapravo biti mnogo boljeg raspoloženja”, tvrdi on.

Za potrebe studije naučnici su izveli četiri odvojena eksperimenta u kojima su ljudima prikazivani nizovi negativnih i neutralnih reči.

Reči su bile obeležene nizom boja.

Ranija istraživanja pokazala su da je ljudima potrebno više vremena na da se prisete boje “negativnih” reči poput “bol”, nego neutralnih (kao što je “jabuka”).

Istraživači su otkrili da osobe kojima je pokazana ista negativna reč više od jednom, mogu brže prepoznati boju, nego oni koji su reč videli samo jednom.

Za istraživače to je upućivalo da “negativne” reči nemaju loš uticaj na raspoloženje ljudi koji ih ponavljaju više puta, što je kasnije potvrđeno i u testovima.

Izvor: B92

Pogledajte još