Krivične prijave protiv Dinkićevih zbog Vršačkih vinograda

"Katastrofalne privatizacije „Vršačkih vinograda“ sprovelo je prethodno resorno ministarstvo i Agencija za privatizaciju, i protiv svih odgovornih podnete su krivične prijave", izjavio je u sredu ministar privrede Saša Radulović.

On se tako pridružio žestokoj javnoj polemici koju su započeli bivši ministar privrede Mlađan Dinkić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Dijalog oko „Vršačkih vinograda“ nije pokrenuo predsednik Nikolić, niti on ima bilo kakve veze s tim. Moje ministarstvo je izvršilo nadzor i utvrdilo sve činjenice. To je živo blato u kome se nalazimo. To je sramota i za Ministarstvo i za Agenciju za privatizaciju", rekao je Radulović.

Radulović je objasnio da je bruka to što je napravljen sistem po kome su procenjeni „Vršački vinogradi“, a zaboravljeni grozdovi i novi rod, tako da se došlo do vrednosti od oko sedam miliona evra:

"U procenu nije ušlo ni više od 1.000 hektara zemljišta koje „Vinogradi“ zakupljuju od države. Pa se tri dana pre nadmetanja promenila uredba, pa neko kupi „Vinograde“ za oko pet miliona evra, što je manje od vrednosti zaliha. A pre toga je neko čak i sprečio da se prodaju te zalihe", rekao je on.

Lider URS Mlađan Dinkić ne očekuje da bude obuhvaćen krivičnom prijavom u slučaju sporne privatizacije „Vršačkih vinograda“:

"Predsednik Nikolić i ministar Radulović trebalo bi da se dogovore da li je taj ugovor štetan ili nije. Nikolić je u sredu rekao da je bila moja namera da miniram njegov put u Kinu, a sada Radulović kaže da je to bila kriminalna privatizacija. Nije mi jasno šta hoće Nikolić, a šta Radulović. Kako ja mogu da budem obuhvaćen krivičnom prijavom, kada sam sprečio štetnu privatizaciju?", rakao je Dinkić.

Vlada Srbije naložila je Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju da otkloni sve utvrđene nezakonitosti, ponište sve akte i radnje, spreče eventualnu štetu i pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti u postupku privatizacije „Vršačkih vinograda“.

"Vlada je upoznata sa Izveštajem o izvršenom nadzoru nad radom Agencije za privatizaciju u predmetu prodaje imovine „Vršački vinogradi“ u restrukturiranju"
, naglašava se u saopštenju iz Nemanjine.

Izvor: Novosti

Pogledajte još