Microsoft će "zaštititi svoje korisnike od špijunaže"

Iako prenosi portal bug.hr, reč je o tri mere koje Microsoft namerava da implementira protiv, kako oni naglašavaju, stalne sofisticirane pretnje nadzora korisnika.

Prva mera, koja bi trebala biti u potpunosti uvedena do kraja 2014. godine, uključuje sveobuhvatni proces enkripcije većine Microsoftovih servisa kao što su Outlook.com, Office 365, SkyDrive ili Windows Azure.

Planirana je implementacija 2048-bitnog RSA ključa, enkripcija podataka koji se prenose između korisnika i Microsofta, kao i komunikacija između Microsoftovih data centara.

Druga mera se uglavnom odnosi na kompanije i državne organizacije - Microsoft će preduzeti sve pravne mere kojima će pokušati da blokira zahteve za ličnim podacima korisnika koji ne dopuštaju da Microsoft obavesti korisnike pre nego njihove podatke dostavi nadležnim institucijama.

Treći korak je proširenje obima programa koji omogućava korisnicima iz državnih organizacija da pristupe izvornom kodu Microsoftovog softvera.

Planirani su otvoreni ''centri transparentnosti'' u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi koji će korisnicima iz državnih organizacija omogućiti lakši pristup Microsoftovom kodu.

B92

Pogledajte još