Vođi “Alkatraza” 10 meseci zatvora više

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu iz juna ove godine u delu o kazni kojom je Vavić bio osuđen na godinu dana zatvora zbog izvršenja krivičnog dela teška telesna povreda.

U ostalom delu presuda je potvrđena, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Apelacionog suda.

Vavić je prvostepenom presudom osuđen uz obrazloženje da je par meseci nakon tog krivičnog dela počinio još jedno sa elementima nasilja, za koje je pravosnažno osuđen i bio je na odsluženju uslovne kazne, kao i jer je sklon vršenju nasilnih krivičnih dela i da to evidentno nije usamljen incident.

Prvom prvostepenom presudom, koja je bila ukinuta odlukom žalbenog suda, Vavić je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog ranjavanja Gajića.

Tokom ponovljenog postupka Gajić nije saslušan, jer se nije odazivao na sudske pozive, a ni policija nije uspela da ga privede.

Sada "partizanovac", Vavić je u vreme izvršenja krivičnog dela bio navijač "Crvene zvezde", ali je nedugo posle incidenta prešao u konkurentski tabor, pa su se tako promenili i iskazi oštećenog Gajića, ali i drugih svedoka, navijača "Partizana".

Gajić i drugi svedoci u policiji su Vavića prepoznali sa 100 odsto sigurnosti, ali su već u istrazi, kada je Vavić prešao u navijački tabor "Partizana", negirali da je on učestvovao u tom incidentu.

Prvi osnovni sud ga je osudio, jer je ocenio da je očigledno da su svedoci namerno menjali iskaze, kako bi zaštitili novog "kolegu" i oslobodili ga odgovornosti.

Vavić je u februaru 2012. godine ranjen u sačekuši u blizini Pete beogradske gimnazije na Tašmajdanu.

Beogradski mediji su tada preneli da policija pretpostavlja da su u pozadini tog vatrenog obračuna neraščišćeni odnosi u poslovima s drogom.

Prema podacima policije, protiv ovog izgrednika podnošeno je više krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanoššenje tešških telesnih povreda, razbojništva i krađu.

U oktobru 2009. Republičko javno tužilaštvo podnelo je Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", među kojima je i Vavićev "Alkatraz", ali je Ustavni sud odbacio taj predlog zbog "nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred tim sudom i odlučivanja o predlogu".

Izvor: Beta

Pogledajte još